Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)

Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Έφυγε ο Λεωνίδας Κύρκος, η σημαντικότερη μορφή της σύγχρονης Αριστεράς


O Λεωνίδας Κύρκο ήταν Πολιτικός και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1924. Γόνος βενιζελικής οικογένειας, είναι γιος του επίσης πολιτικού Μιχαήλ Κύρκου. Από νεαρή ηλικία στρατεύτηκε στο χώρο της Αριστεράς. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή Αθηνών και από νωρίς πήρε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Εξαιτίας της δράσης του αυτής γνώρισε αλλεπάλληλες πολιτικές διώξεις και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Από το 1943 ήταν μέλος του ΚΚΕ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και διευθυντής της εφημερίδας «Αυγή».

Το 1961 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ηρακλείου (ΠΑΜΕ), το 1963 Αθηνών με την ΕΔΑ, όπως και το 1964, το 1974 με το ΚΚΕ Εσωτερικού, το 1977 με τη Συμμαχία Αριστερών και Προοδευτικών Δυνάμεων και επίσης ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικού το 1981 και 1984. Το 1985 εκλέχτηκε βουλευτής στη Β’ Αθηνών, παραιτήθηκε όμως τον Απρίλιο του 1987, όταν εκλέχτηκε γραμματέας του κόμματος της Ελληνικής Αριστεράς (ΕΑΡ). Επανεκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών το 1989 και Θεσσαλονίκης το 1990 με το Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου. Διατέλεσε γραμματέας του Συνασπισμού, θέση από την οποία παραιτήθηκε το 1991. Έγραψε τα έργα «Το αύριο της Ελλάδας» και «Ποια Αριστερά». Πέθανε στην Αθήνα στις 28/8/2011.

Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Η Παιδεία στο απόσπασμα - Χωρίς Εκπαιδευτικούς και βιβλία η νέα σχολική χρονιά!


Με ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και μόνο με «τα βασικά βιβλία» θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Την κατάσταση προ της έναρξης της «πιο δύσκολης σχολικής χρονιάς» περιέγραψε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Το νούμερο ένα εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει το υπουργείο είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών. Αυτό τόνισε χθες και η υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για το νέο σχολικό έτος. Οπως είπε χαρακτηριστικά η «καινούργια σχολική χρονιά έχει προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού».

Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ».Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως που αφορούν διορισμούς και συνταξιοδοτήσεις είναι απογοητευτικά, παρά το γεγονός ότι τελικώς φέτος οι εκπαιδευτικοί που αποχώρησαν από την εκπαίδευση λόγω συνταξιοδότησης είναι λιγότεροι: οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών εκτιμούσαν λίγες ημέρες νωρίτερα ότι οι συνταξιοδοτήσεις θα φτάσουν τις 11.000. Τελικώς, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, φέτος αποχωρούν 6.000 εκπαιδευτικοί ενώ πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί 11.000. Παρ' όλα αυτά πέρυσι, είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, η αναλογία διορισμών-συνταξιοδοτήσεων ήταν 1 προς 4 (διορίστηκαν δηλαδή 2.500 εκπαιδευτικοί και είχαμε 11.000 συνταξιοδοτήσεις) ενώ φέτος είναι 1 προς 10 (διορίζονται 600 αποχωρούν 6.000)... Το πρόβλημα όμως εντείνεται από το γεγονός ότι το κονδύλι που διατίθεται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι σημαντικά μειωμένο.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό των κενών που θα υπάρξουν και τη γεωγραφική τους κατανομή. Οπως είπε η υπουργός, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών κενών και θα ανακοινωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι αδύνατον να υπάρχει εικόνα για τα κενά νωρίτερα από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται για να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε, μερίδα εκπαιδευτικών υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες λόγω υγείας, για αποσπάσεις. Συνεπώς, τονίζεται από το υπουργείο, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου «γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι τα κενά ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν οι αναπληρωτές».
Ομως σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει και με την έκδοση των σχολικών βιβλίων, αφού οι διαδικασίες έγκρισης των αναγκαίων δαπανών κόλλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο με συνέπεια η εκτύπωση να καθυστερήσει. Ετσι, η κυρία Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι πλέον στόχος του υπουργείου είναι «στις 12 Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν τα σχολεία, να έχουν παραδοθεί όλα τα βασικά βιβλία, και το επόμενο 20ήμερο να παραδοθούν τα υπόλοιπα, που δεν είναι αναγκαία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».
Αναλογιζόμενη τη δυσκολία της κατάστασης η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως «θα τα καταφέρουμε να ανοίξουν τα σχολεία, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έστω και αν έχουμε τους ελάχιστους δυνατούς πόρους στη διάθεσή μας αυτή τη δύσκολη χρονιά. Εχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή, ώστε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Καθένας κρίνεται για το πώς μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες».
Σειρά μέτρων έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας από πέρυσι τον Οκτώβριο, τόνισε χθες η κυρία Διαμαντοπούλου, προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και να λειτουργούν τα σχολεία ομαλά. Ανάμεσά τους είναι η επιστροφή 6.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες, οι συνενώσεις σχολείων, η σωστή λειτουργία του προγράμματος, οι αποσπάσεις με κριτήρια και η απαρέγκλιτη τήρηση των προϋποθέσεων. Μάλιστα η υπουργός τόνισε πως φέτος δεν θα γίνουν δεκτές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. «Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ σε άλλες υπάρχουν κενά» είπε. Και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ.gr

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Όλες οι αλλαγές που προβλέπει το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου


Ανατροπές φέρνει το νέο μισθολόγιο με την εξισορρόπηση των αποδοχών υπαλλήλων και τη συνολική αναδιάρθρωση των επιδομάτων που θα φτάσουν μέχρι και μειώσεις 40% στις αποδοχές περίπου 30.000 εργαζομένων στο Δημόσιο, που λαμβάνουν υψηλές αμοιβές λόγω των πολλαπλών και ακριβών επιδομάτων.

Αντίστοιχα, συνάδελφοί τους που έχουν τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και ανήκουν στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα αλλά αμείβονται λιγότερο, θα δουν τους μισθούς τους να αυξάνονται μέχρι και 15%.

Στην προχθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση του πλαισίου διαλόγου σχετικά με την αναδιοργάνωση του κράτους, για πρώτη φορά περιγράφηκε με σαφή τρόπο από κυβερνητικά χείλη ότι:

- Το νέο Ενιαίο Μισθολόγιο θα εφαρμοστεί για το σύνολο των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα.

- Δεν θα υπάρξει μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους, που υπολογίζεται σε 16 δισ. ευρώ για το 2011.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διαμορφωθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αμοιβών, που θα συνδεθεί με την παραγωγικότητα και τη θέση ευθύνης, έτσι ώστε οι γραμματείς να μην αμείβονται με μισθούς υψηλότερους από τους γιατρούς, όπως συμβαίνει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις.

Στις προτάσεις, που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι η διαμόρφωση τεσσάρων μισθολογικών κατηγοριών ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα που ανήκουν οι εργαζόμενοι: Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τεχνολογικής και Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.

Ο εισαγωγικός μισθός για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης είναι 711 ευρώ, Δευτεροβάθμιας 830, Τεχνικής 938 και Πανεπιστημιακής 984 ευρώ. Ο καταληκτικός μισθός θα διαμορφωθεί γύρω στις 2.100 ευρώ, προκειμένου να επικρατήσει η σχέση εισαγωγικού και καταληκτικού μισθού στο ένα προς τρία, όπως ισχύει στα μισθολόγια των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η σχέση μεταξύ εισαγωγικού μισθού ενός υπαλλήλου Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης με τον καταληκτικό μισθό ενός υπαλλήλου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης είναι 1 προς 2,34.

Τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Στόχος του Ενιαίου Μισθολογίου, εάν αποφασιστεί να ενσωματωθούν τα γενικά επιδόματα στον βασικό μισθό, θα είναι στις τελικές αποδοχές να καταλαμβάνει ο μισθός τουλάχιστον το 70% και τα επιδόματα το 30%.

Μετάβαση
Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων (παλαιών και νεοεισερχόμενων), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Οικονομικοί αναλυτές, όμως, επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί μια χρονική περίοδος ήπιας προσαρμογής για τους εργαζομένους, προκειμένου να μην ανατραπεί ο οικογενειακός τους προγραμματισμός. Η ΑΔΕΔΥ σε μελέτες, που έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν, επισήμανε την ανάγκη για επταετές πρόγραμμα προσαρμογής. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει προτάσεις για την ύπαρξη μεταβατικής περιόδου (από 5 έως και 10 έτη), προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή του μισθολογίου.

Εξάλειψη των ανισοτήτων
Μισθός νεοδιορισμένου στα 1.640

Στόχος του νέου μισθολογίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Για παράδειγμα, σήμερα ο νεοεισερχόμενος υπάλληλος πανεπιστημιακής στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας λαμβάνει 1.260 ευρώ όταν ο συνάδελφός του στο υπουργείο Οικονομικών παίρνει πρώτο μισθό -μαζί με τα επιδόματα- 2.309 ευρώ.

Με βάση το σενάριο για το Ενιαίο Μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τότε οι απολαβές όλων των νεοεισερχόμενων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

Ο υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Αμυνας θα βγει ωφελημένος κατά 180 ευρώ, δηλαδή θα έχει αύξηση 14%, ενώ ο νεοεισερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών θα λάβει αποδοχές μειωμένες 669 ευρώ, δηλαδή κατά 40,7%. Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΔΕΔΥ λαμβάνουν "ακριβά" επιδόματα περίπου 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι. Το 80% των υπαλλήλων αμείβονται με μισθούς που κυμαίνονται από 1.000 - 1.500 ευρώ.

Υπάρχουν όμως κατηγορίες υπαλλήλων σε υπουργεία που η πλειονότητα των αποδοχών τους προέρχεται από τα επιδόματα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα πάλι στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι αποδοχές πέρα από τον βασικό μισθό κατέχουν το 57,38% των τελικών αποδοχών στους νεοδιόριστους ενώ σε υπάλληλο με πανεπιστημιακή εκπαίδευση και 17 χρόνια προϋπηρεσία στο σύνολο των 3.194 ευρώ που λαμβάνει ως μισθό, τα 1.849 αφορούν επιδόματα (57,89%).


ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ.gr

www.ethnos.gr

Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Πολιτική της γκαζόζας εφαρμόζει η κυβέρνηση - Ξαφνικός "θάνατος" στην εστίαση


«Επιλογή αυτοκτονίας» χαρακτηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) την αύξηση στο συντελεστή 23% του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης και ζητά άμεση συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο. Παράληλα ζητά να καταργηθεί η αφαίρεση του υποχρεωτικού εξόδου των ασφαλιστικών εισφορών στο ΟΑΕΕ από το φορολογητέο εισόδημα.

Ειδικότερα στην επιστολή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει, μεταξύ των άλλων, ότι «θα θέλαμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας για να σας επισημάνουμε πολύ βασικά λάθη που έχουν αποφασιστεί από τον μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο και που αν δεν ανακληθούν θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα στην αγορά και στην οικονομία. Θα οδηγήσουν δε, σίγουρα σε μείωση εσόδων για επιχειρήσεις και κράτος και όχι σε αύξηση κρατικών εσόδων όπως με εώλους υπολογισμούς προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο. Τελικά δηλαδή δεν θα επιτευχθούν μετά βεβαιότητας ούτε οι στόχοι που τίθενται για τον προϋπολογισμό».

Και σημειώνει πως «οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτικές, δηλαδή υποχρεωτικό έξοδο για τον επιχειρηματία που δεν καταχωρείται στα βιβλία της επιχείρησης. Η κατάργηση του κίνητρου αυτού θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα του ΟΑΕΕ, την ίδια τη βιωσιμότητα του, τη δυνατότητα για πληρωμή συντάξεων και προφανώς θα δημιουργήσει πιέσεις στον προϋπολογισμό για κάλυψη των ελλειμμάτων του. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που δεν καταβάλουν τα δικά τους ασφάλιστρα τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές ξεπερνούν το 35% φαλκιδεύοντας την ίδια την δικιά τους ασφάλιση και συνταξιοδότηση, αλλά και τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ. Το ποσοστό αυτό ήταν 17% πριν από 3 χρόνια. Η μη πληρωμή ασφάλιστρων δεν πρόκειται να περιοριστεί με απειλές για πρόστιμα, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Η αδυναμία πληρωμής κάτω από τις σημερινές συνθήκες όπου 1 στις 4 επιχειρήσεις σύμφωνα με την έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ (Ιανουάριος 2011) θα κλείσει τους επόμενους μήνες, είναι πραγματική αδυναμία και δεν αποκαθιστάται με τα όποια διοικητικά μέτρα. Απαιτείται άλλου είδους αντιμετώπιση. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι πολύ μεγάλο λάθος που πρέπει να αναιρεθεί, η κατάργηση της δυνατότητας αφαίρεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα. Ιδιαίτερα αυτήν την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία».

Σχετικά μετο θέμα του ΦΠΑ επισημαίνει ότι «πρέπει να ανακληθεί άμεσα η επιλογή "αυτοκτονίας" που έγινε με την αύξηση κατά 10 μονάδες, δηλαδή 77%, του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες εστίασης (από 13% σε 23 %). Επιχειρήσεις που εκτός των άλλων αποτελούν και καταφύγιο για εργασία, κύρια νέων ανθρώπων, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο. Αφορά περίπου 140.000 επιχειρήσεις (και ξενοδοχειακές) που απασχολούν πλέον των 600.000 εργαζομένων. Τελικά με αυτή την επιλογή δεν θα επιτευχθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες οικονομικής ύφεσης, η εισροή στα ταμεία του κράτους ούτε του 20% των υπολογισθέντων. Και αυτό σε πρώτη φάση. Αποτέλεσμα αυτής της "παρανοϊκής" επιλογής θα είναι δεκάδες χιλιάδες απώλειες θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα νέων, για τους οποίους το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει επιδόματα ανεργίας. Χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Ο ΟΑΕΕ θα χάσει χιλιάδες επιχειρηματίες ασφαλισμένους. Το τουριστικό μας προϊόν θα καταστεί το ακριβότερο στην Ευρώπη για άλλη μια φορά, με προφανείς και εδώ τις οικονομικές επιπτώσεις για επιχειρήσεις και κράτος».


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αύξηση της στρατιωτικής θητείας ετοιμάζει ο Μπεγλίτης!


Ανοιχτά στο τραπέζι είναι όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την αύξηση της στρατιωτικής θητείας, το εύρος των αναβολών λόγω σπουδών και υγείας αλλά και τα κριτήρια προσδιορισμού της σωματικής ικανότητας του στρατεύσιμου (π.χ. Ι 4, Ι 5) ανέφερε αρμόδια πηγή του υπουργείου Αμυνας.

Στην απόφαση για επανεξέταση των παραπάνω όσον αφορά τη θητεία οδηγήθηκε το Πεντάγωνο από τα οξύτατα προβλήματα επάνδρωσης των μονάδων. Αυτά προκλήθηκαν, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, από τη «χωρίς μελέτη και προγραμματισμό» μείωση της στρατιωτικής θητείας που πραγματοποίησε λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του 2009 η γαλάζια, τότε, πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προσβλέποντας, παράλληλα, σε μαζικές προσλήψεις επαγγελματιών οπλιτών για ψηφοθηρικούς λόγους.
Ταυτόχρονα το οξύ επιχειρησιακό πρόβλημα που δημιούργησε η μείωση της θητείας από 12 σε 9 μήνες επιδεινώνεται από την αδυναμία πρόσληψης για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους επιπλέον αριθμού επαγγελματιών οπλιτών - τουλάχιστον για ένα έτος. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μπεγλίτης ακύρωσε απόφαση του προκατόχου του κ. Βενιζέλου για κατάργηση της θητείας κληρωτών στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Ηδη δόθηκε εντολή μέρος των κατατασσόμενων στον Στρατό Ξηράς να μεταφερθούν στους άλλους Κλάδους όπου η θητεία είναι σχεδόν για όλους 12 μήνες.
Σε φάση επαναξιολόγησης είναι και ο νεοσύστατος θεσμός του ειδικού εφέδρου οπλίτη πριν καν ξεκινήσει καθώς το υπουργείο εκτιμά ότι δεν λύνει, αλλά ίσως δημιουργεί νέα προβλήματα με το ύψος του μισθού κ.ά.
Ανάλογα προβλήματα έχουν αρχίσει να δημιουργούνται κι όσον αφορά τους επαγγελματίες οπλίτες καθώς ο αριθμός τους έχει μεγαλώσει κι εκτιμάται πως θα δημιουργηθούν προβλήματα όταν λόγω ηλικίας δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην ειδικότητα για την οποία προσελήφθησαν.
Το υπουργείο βλέπει επίσης με προβληματισμό να μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός τών υπό κατάταξη ή κατατασσόμενων νέων, γεγονός που έχει επίπτωση στην «οροφή» των στρατευμένων. Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μπεγλίτης έχει δώσει εντολή διεξαγωγής μελέτης για τον εντοπισμό των αιτιών της διαρροής που διαπιστώνεται. Είναι χαρακτηριστικό - είπε στα «ΝΕΑ» πηγή του υπουργείου - ότι για την τρέχουσα σειρά κατάταξης στον Στρατό Ξηράς τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο, ενώ έχουν κληθεί βάσει των δημοτολογίων περίπου 22.000 νέοι, με βάση την εμπειρία των προηγούμενων ετών, αναμένεται να καταταγούν περίπου 13.000!


ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ online

"Έφυγε" ο Αναστάσης Πεπονής - Ο πολιτικός, πολέμιος του πελατειακού κράτους


O Αναστάσης Πεπονής ήταν δικηγόρος και πολιτικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924. Κατά την κατοχή ανέπτυξε αντιστασιακή δράση. Το 1951-1952 υπήρξε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της νεολαίας της ΕΠΕΚ του Ν. Πλαστήρα, αλλά διαγράφτηκε, γιατί αντιτάχτηκε στην εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη και των άλλων κομουνιστών. Το 1964-1965 διορίστηκε γενικός διευθυντής του ΕΙΡ από το Γ. Παπανδρέου. Καθιέρωσε τη δημοτική γλώσσα στο ραδιόφωνο. Κατά τη δικτατορία φυλακίστηκε και εκτοπίστηκε. Το 1976 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ και εκλεγόταν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος από το 1977 ως το 2001.

Εκλέχτηκε βουλευτής Α’ Αθηνών με το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 1977, 1981, 1985, 1989 (Ιούνιο και Νοέμβριο), 1990, 1993, 1996. Το 1981 εκλέχτηκε με το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής.

Διατέλεσε υπουργός Βιομηχανίας (1981-1982), άνευ χαρτοφυλακίου με ευθύνη για Ραδιοφωνία-Τηλεόραση (1984), υπουργός Βιομηχανίας-Ενέργειας-Τεχνολογίας (1989-1990 και 1995-1996), Προεδρίας (1989 και 1993-1994), Δικαιοσύνης (1995), Υγείας-Πρόνοιας (1996).

Ως υπουργός αρμόδιος για την ενεργειακή πολιτική, διαπραγματεύθηκε το 1987-1988 και συμφώνησε την εισαγωγή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα από την Ε.Σ.Σ.Δ. (Ρωσία) και την Αλγερία και ξεκίνησε το αντίστοιχο έργο. Με την ίδια ιδιότητα εισηγήθηκε και χειρίστηκε τη μεθόδευση και τα μέτρα αποσύνδεσης των ερευνών ξένων εταιρειών για πετρέλαια στο Βόρειο Αιγαίο από ζητήματα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Ως Υπουργός Προεδρίας θέσπισε με το ν.2190/94 το Α.Σ.Ε.Π.

Ο Αναστάσης Πεπονής θα μείνει ως ο πολιτικός που έδωσε ένα χτύπημα στη διαφθορά και το πελατειακό κράτος.

Εκτός από άρθρα, δοκίμια και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες, έχουν εκδοθεί τα εξής βιβλία του: «Η νομική επιστήμη και το πρόβλημα του αφοπλισμού», «Προσωπική μαρτυρία», «Η Μεγάλη Επικοινωνία», «Η συνταγματική αναθεώρηση 1985/1986» κ.ά.

Αντώνης Σαμαράκης - Ο αιώνιος έφηβος!


Ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν Έλληνας πεζογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1919 και σπούδασε νομικά στη γενέτειρά του, εργαζόμενος παράλληλα στο υπουργείο Εργασίας. Την περίοδο της Κατοχής έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ενώ από το 1945 συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο ως το 1963. Το αντιστασιακό του «παρών» το έδωσε και στην περίοδο της δικτατορίας του 1967, ενώ ποτέ δεν έπαψε να ασχολείται με ποικίλα κοινωνικά προβλήματα, από τη θέση του συνεργάτη της Γιούνισεφ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας σε ανάλογα συνέδρια, αλλά και θέτοντας συχνά το συγγραφικό του ταλέντο στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών γράφοντας διηγήματα σχετικά με τρέχοντα κοινωνικά προβλήματα.

Η επικαιρότητα, με την ευρύτατη έννοια των προβλημάτων και αιτημάτων που συνολικά χαρακτηρίζουν τη σύγχρονη εποχή, αποτέλεσε και το κεντρικό πεδίο ανάπτυξης της λογοτεχνικής δραστηριότητας του Α. Σαμαράκη, που ουσιαστικά εγκαινιάστηκε το 1954 με τη συλλογή διηγημάτων «Ζητείται ελπίς». Ακολούθησαν το μυθιστόρημα «Σήμα κινδύνου» (1959), η συλλογή διηγημάτων «Αρνούμαι» (1961), το μυθιστόρημα «Το λάθος» (1965), η συλλογή διηγημάτων «Το διαβατήριο» (1975), η συλλογή διηγημάτων «Η κόντρα» (1992), το μυθιστόρημα «Εν ονόματι» (1998) κ.ά. Το 2000 εκδόθηκε το τελευταίο του δημοσιευμένο γραπτό με τίτλο «1919-». Ο Αντώνης Σαμαράκης τιμήθηκε με το α’ κρατικό βραβείο διηγήματος (1962), το βραβείο μυθιστορήματος της «Ομάδας των Δώδεκα» (1966) και το Μέγα βραβείο λογοτεχνίας «Ευρωπάλια» για το σύνολο της προσφοράς του (1982).

Το κυρίαρχο χάρισμα του Α. Σαμαράκη ήταν ότι αντίκριζε τα πράγματα με τρόπο απλό. Με μια κοσμοθεωρία που έχει ως κέντρο της τον άνθρωπο, ο συγγραφέας επιχειρούσε να διαπιστώσει το πώς μπορεί κανείς να αντισταθεί σε πάσης φύσεως απειλές, που συνήθως αποδίδονται στο γενικό κλίμα της εποχής. Ο Αντώνης Σαμαράκης ήταν, μαζί με τον Απόστολο Κακλαμάνη, εμπνευστής και επίτιμος Πρόεδρος της "Βουλής των Εφήβων". Πέθανε στην Αθήνα στις 8/8/2003.

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Άγρια κόντρα ΑΔΕΔΥ - Μόσιαλου, διαψεύδει ο Παπασπύρος την προπαγάνδα της Κυβέρνησης


Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΑΔΕΔΥ έχει προκαλέσει η φημολογούμενη λευκή απεργία δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος προειδοποίησε ότι μια τέτοια στάση, που υπονομεύει την προσπάθεια ολόκληρου του λαού, θα απαντηθεί με κυρώσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απολύσεις. Εντονη είναι η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που διαψεύδει ότι υπήρξε επίσημη παρότρυνση για λευκή απεργία και επιτίθεται στην κυβέρνηση.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανήλθε με νεότερες δηλώσεις του, τονίζοντας ότι η λευκή απεργία δεν κατοχυρώνεται. «Δεν είναι δικαίωμα η λευκή απεργία, δεν υπάρχει δικαίωμα στη μη είσπραξη εσόδων, γιατί υπονομεύεται μια προσπάθεια ολόκληρου του λαού» και ξεκαθάρισε ότι «για κάθε παράβαση καθήκοντος θα υπάρξει παραπομπή στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα και θα επιβληθούν κυρώσεις ανάλογα με το αδίκημα».

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι η υστέρηση των πληρωμών δεν είναι μόνΗ τοποθέτηση Μόσιαλου έγινε μετά από δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος φέρεται να παρότρυνε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε λευκή απεργία. ο θέμα ύφεσης, αλλά οφείλεται σε δυσλειτουργία και ανεπάρκεια του δημόσιου τομέα. Δεν θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την Πέμπτη ο κ. Μόσιαλος είχε αφήσει να εννοηθεί ότι για τους υπαλλήλους που επιλέγουν τη λευκή απεργία ή είναι αργόσχολοι δεν υπάρχει θέμα ένταξής τους στην εργασιακή εφεδρεία, δείχνοντας την «έξοδο» από το Δημόσιο και στέλνοντας σαφές πολιτικό μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανεχθεί στο εξής τέτοιες εργασιακές συμπεριφορές.

Η τοποθέτηση Μόσιαλου έγινε έπειτα από δήλωση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ Σπύρου Παπασπύρου, ο οποίος φέρεται να παρότρυνε δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται σε οικονομικές ή ελεγκτικές υπηρεσίες να προχωρήσουν σε λευκή απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ έχει αντιδράσει έντονα στην απόφαση της κυβέρνησης να περικόψει εκ νέου επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5, ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος τόνισε ότι ουδέποτε η ΑΔΕΔΥ ή η ΓΣΕΕ έχουν προχωρήσει σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις και επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, λέγοντας πως «ανακοινώνει απολύσεις, λες και είναι ο ιδιοκτήτης» του Δημοσίου.

Εμφανιζόμενος σε τηλεοπτικό σταθμό το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Πρωτόπαπας ζήτησε διευκρινίσεις για τις δηλώσεις Παπασπύρου και τάχθηκε στο πλευρό του κ. Μόσιαλου. Τόνισε ότι η απεργία είναι αποδεκτή, όχι όμως η λευκή απεργία, που στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου.

Προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος σημείωσε πως άλλο η απεργία, άλλο τέτοιου είδους κινητοποιήσεις που υπονομεύουν το δήμοσιο συμφέρον. Εξέφρασε, πάντως την άποψη ότι ο Σπ. Παπασπύρος δεν θα παρότρυνε ποτέ για κάτι τέτοιο και επέκρινε την κυβέρνηση που αιφνιδίασε τους δημοσίους υπαλλήλους με την απόφαση για την περικοπή επιδομάτων.

Ο Ηλίας Μόσιαλος ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν γενναίες αποφάσεις από το κράτος και τόνισε ότι δεν μπορούν να είναι ανεκτά ανάλογα φαινόμενα από τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Οσοι κάνουν λευκή απεργία, όπου υπάρχουν αργομισθίες και λευκές απεργίες, αυτά τα φαινόμενα δεν θα πρέπει να είναι ανεκτά από δω και μπρος».

Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση περί «λευκής απεργίας» από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των ΔΟΥ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε πως «είναι εις βάρος του ελληνικού λαού το να μην εισπράττονται φόροι, να μη λειτουργεί ο δημόσιος τομέας, να μη λειτουργεί ο δημόσιος λειτουργός επειδή μειώθηκε ένα επίδομα».

Οπως σημειώνει η εφημερίδα «Τα Νέα», αν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να μιλήσει για απολύσεις στο Δημόσιο, επισήμανε χαρακτηριστικά: «Θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Όσοι κάνουν λευκή απεργία δεν έχουν θέση, κατά τη γνώμη μου, στον δημόσιο τομέα. Είναι σαφέστατο το μήνυμα».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Απειλεί τους Δημοσίους Υπαλλήλους ο Μόσιαλος - Μιλάει καθαρά για νέο χαράτσι στους μισθούς


«Δεν θα δεχθούμε "αργομισθίες" και "λευκές" απεργίες, επειδή κόπηκε ένα επίδομα και ταυτόχρονα να μιλάμε για "εργασιακή εφεδρεία"», είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος σε ενδεχόμενες αντιδράσεις των δημοσίων υπαλλήλων για τις νέες περικοπές των επιδομάτων τους.

«Θα πρέπει το θέμα αυτό να ανοίξει πολιτικά. Πρέπει να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον και κάποια στιγμή θα πρέπει όλοι, ακόμα και η ΑΔΕΔΥ, να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Θα πρέπει να κινητοποιήσουμε την κρατική μηχανή, η οποία δε λειτουργούσε εδώ και 30 χρόνια», τόνισε, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

Παράλληλα, o κ. Ηλίας Μόσιαλος εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επηρεαστεί και η χώρα μας:

«Ενδέχεται και ανάλογα με τις εξελίξεις να πάρουμε την έκτη δόση του δανείου με τους παλιούς όρους και όχι με εκείνους που αποφασίστηκαν στην τελευταία Σύνοδο στις Βρυξέλλες».

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν νέα μέτρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στόχος μας είναι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού, με την αύξηση των εσόδων και βέβαια θα πρέπει να τηρήσουμε απαρέγκλιτα το Μεσοπρόθεσμο».

Δυναμική η απάντηση της ΔΟΕ στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της Κυβέρνησης







ΘΕΜΑ : Η αγωνιστική απάντηση του κλάδου στη συνεχιζόμενη επίθεση στην εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ και αφού έλαβε υπόψη του ότι:

  • Οι νέες απαράδεκτες μειώσεις των μισθών των εκπαιδευτικών, των χειρότερα αμειβόμενων δημοσίων υπαλλήλων με μισθούς της τάξης των 1000 ευρώ, δημιουργούν πλέον σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Ταυτόχρονα οι μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης και η δημιουργία τετελεσμένων, με την περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης, πριν το άνοιγμα διαλόγου για το θέμα του νέου μισθολογίου, υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό περιθώριο σκέψης για δικαιοσύνη στη νέα πολιτική μισθών. Η κυβέρνηση παρά τις περί του αντιθέτου εκφρασμένες απόψεις της, χρησιμοποιεί την κρίση ως πρόσχημα προκειμένου να μειώσει ακόμα περισσότερο τι αποδοχές των εκπαιδευτικών και να τις μετατρέψει ουσιαστικά σε φιλοδώρημα.
  • Η παιδεία βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο της ανάλγητης πολιτικής του μνημονίου και των περικοπών, όπως αυτή αποτυπώνεται και από τις τεράστιες μειώσεις (πάνω από 50%) στα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία ανταπόκρισής τους ακόμα και στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας των σχολείων (θέρμανση, καθαριότητα, ΔΕΗ,ΟΤΕ).
  • Τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό θα υπερβούν τις 20.000 για την επόμενη σχολική χρονιά όπως προκύπτει από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας. Συνταξιοδοτήσεις μέχρι 10 Αυγούστου 2011, περίπου 11.000, διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών 500-600. Πιστώσεις για πρόσληψη αναπληρωτών πλήρους ωραρίου τον Αύγουστο του 2010, 15.800, τον Αύγουστο του 2011, περίπου 5.000-6.000.
  • Δεκάδες άλλα ζητήματα που σχετίζονται με την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως η έκδοση και διανομή των σχολικών βιβλίων, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, οι αποσπάσεις-μετακινήσεις, οι επιλογές σχολικών συμβούλων κ.ά. βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.
  • Καμία απάντηση δε δόθηκε στην, από 19 Ιουλίου 2011, ανοιχτή επιστολή της ΔΟΕ προς τον Πρωθυπουργό της χώρας και στην από 28 Ιουλίου 2011 επιστολή της ΔΟΕ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Αποφάσισε για το επόμενο χρονικό διάστημα:

  • Ø Να ζητήσει συνάντηση με όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας προκειμένου να γνωστοποιήσει τα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
  • Ø Να προχωρήσει στην έκδοση ανοιχτών επιστολών προς όλους τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς το σύνολο των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας.
  • Ø Να καλέσει τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς της Βόρειας Ελλάδας να δώσουν δυναμικά το αγωνιστικό παρόν στο συλλαλητήριο την 10η Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη μαζί με όλους τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία.
  • Ø Να απαντήσει στη συνεχιζόμενη επίθεση με απεργιακές κινητοποιήσεις στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και στην κατεύθυνση αυτή να συναντηθεί, τις επόμενες ημέρες, με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για συντονισμό του ενιαίου πανεκπαιδευτικού αγώνα.
  • Ø Να συγκεκριμενοποιήσει τις μορφές του αγώνα στο τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου.

Το ΔΣ της ΔΟΕ εκτιμά πως ο δρόμος του αγώνα είναι ο μοναδικός στην παρούσα συγκυρία. Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα βρει τον εκπαιδευτικό κόσμο σε απεργιακές κινητοποιήσεις μαζί με το σύνολο του δημοσιοϋπαλληλικού και εργατικού κινήματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα θα γίνουν όλες οι απαραίτητες οργανωτικές κινήσεις που θα εξασφαλίζουν τη μεγαλύτερη δυνατή ευρύτητα στη σύνθεση των δυνάμεων που θα σταθούν απέναντι στις αντιδραστικές, αντεργατικές πολιτικές.

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ - Ο μεγάλος Ηγέτης


Ο Μακάριος Γ’ ήταν Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κύπρου από το 1950 και πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το 1960. Το κοσμικό του όνομα ήταν Μιχαήλ Μούσκος. Γεννήθηκε στην Παναγία της Πάφου από φτωχή αγροτική οικογένεια το 1913. Όταν τελείωσε το δημοτικό, μπήκε στη μονή Κύκκου ως δόκιμος μοναχός και πήρε το όνομα Μακάριος. Το 1931 πήρε μέρος στην εξέγερση εναντίον των Βρετανών. Μετά την καταστολή της μπόρεσε να σωθεί χάρη στην προστασία της Εκκλησίας. Από το Παγκύπριο Γυμνάσιο αποφοίτησε το 1936 και γράφτηκε στο πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου, με έξοδα της Εκκλησίας της Κύπρου, σπούδασε θεολογία και νομικά. Παράλληλα έμαθε γαλλικά και ιταλικά. Στη διάρκεια της Κατοχής ήταν διάκονος στην εκκλησία της Αγίας Ειρήνης στην Αθήνα.

Μετά την απελευθέρωση επέστρεψε στην Κύπρο και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Λίγο αργότερα πήρε υποτροφία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών για το πανεπιστήμιο της Βοστόνης, όπου συνέχισε τις θεολογικές σπουδές του και παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα κοινωνιολογίας. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του χήρεψε η επισκοπή Κιτίου και ο Μακάριος εκλέχτηκε νέος επίσκοπός της. Ενθρονίστηκε τον Ιούνιο του 1948. Στις 26 Οκτωβρίου 1950, ύστερα από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Β’, εκλέχτηκε αρχιεπίσκοπος Κύπρου.

Μετά την επιστροφή του στην Κύπρο το 1948 ο αγώνας για την ανεξαρτησία της Κύπρου βρισκόταν σε νέα έξαρση. Το 1950 με δική του έμπνευση και καθοδήγηση έγινε το δημοψήφισμα των Ελληνοκυπρίων, που οργάνωσε η Αρχιεπισκοπή, για την ένωση με την Ελλάδα. Το 95,7% των Ελληνοκυπρίων ψήφισε υπέρ της ένωσης. Η τότε ελληνική κυβέρνηση ωστόσο αρνήθηκε κατηγορηματικά να υποστηρίξει το αίτημα της αυτοδιάθεσης-ένωσης. Το ίδιο άκαρπος ήταν και ο ερχομός του στην Αθήνα καθώς οι συζητήσεις με τους επικεφαλής της κυβέρνησης Σ. Βενιζέλου-Γ. Παπανδρέου δεν κατέληξαν πουθενά.

Ο Μακάριος στη συνέχεια ανέπτυξε έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα για να προωθήσει τους σκοπούς του. Το 1952 πήγε στη Νέα Υόρκη, στη διάρκεια της συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ενώ τον επόμενο χρόνο επισκέφτηκε ορισμένες αραβικές χώρες, με σκοπό την προώθηση του κυπριακού ζητήματος.

Όταν η κυβέρνηση Παπάγου αποφάσισε να φέρει το κυπριακό θέμα στον ΟΗΕ (Οκτώβριος 1953), ο Μακάριος παραβρέθηκε στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Μετά τη σταθερή άρνηση των δυτικών δυνάμεων να υποστηρίξουν τον κυπριακό λαό ο Μακάριος άρχισε θεαματικές κινήσεις προς τους αδέσμευτους και τις χώρες του τότε ανατολικού μπλοκ. Μία από αυτές τις κινήσεις ήταν η παρουσία του στη διάσκεψη των αφρικανοασιατικών χωρών στο Μπαντούγκ (1955).

Οι Βρετανοί μετά τις πρώτες αποτυχίες τους να καταστείλουν το ένοπλο κίνημα της ΕΟΚΑ (1955-1959) κατέφυγαν σε τρομοκρατικές ενέργειες αντιποίνων. Έτσι, στις 9 Μαρτίου 1956, ενώ ο Μακάριος επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο που θα τον πήγαινε στην Ελλάδα, οι Βρετανοί τον συνέλαβαν και τον εξόρισαν στο νησί Μαχέ του αρχιπελάγους των Σεϊχελών του Ινδικού ωκεανού. Απελευθερώθηκε στις 27 Μαρτίου 1957, ύστερα από 13 μήνες εξορίας, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ άρχισε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για δημοκρατική λύση του κυπριακού προβλήματος. Μετά την απόλυσή του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα.

Στις 11 και στις 19 Φεβρουαρίου 1959 υπογράφτηκαν αντίστοιχα οι συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου, με τις οποίες η Κύπρος γινόταν ανεξάρτητη Δημοκρατία, ενώ γινόταν πλέον επίσημα ο διαχωρισμός της ελληνικής από την τουρκική κοινότητα. Οι συμφωνίες αυτές απέκλειαν την ένωση και τη διχοτόμηση. Ο αρχηγός της ΕΟΚΑ, συνταγματάρχης Γ. Γρίβας, αντιτάχτηκε στην αποδοχή των συμφωνιών αποβλέποντας αποκλειστικά στην ένωση.

Ο Μακάριος αρχικά αποδέχτηκε τις συμφωνίες, αλλά αργότερα τις κατάγγειλε, καθώς οι σχέσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων χειροτέρευαν συνέχεια. Στις 21 Δεκεμβρίου 1963 ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, που συνεχίστηκαν ως τις αρχές του 1964 και οδήγησαν στα πρόθυρα ανοιχτού ελληνοτουρκικού πολέμου. Την 1η Ιανουαρίου 1964 η κυπριακή κυβέρνηση ανάγγειλε την ακύρωση των συμφωνιών του Λονδίνου. Ο πόλεμος Ελλάδας-Τουρκίας αποτράπηκε με προσωπική παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζόνσον και με τη σθεναρή θέση του Σοβιετικού προέδρου Χρουστσόφ.

Καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία αύξησαν τη στρατιωτική τους παρουσία στο νησί, οι κίνδυνοι πολέμου πολλαπλασιάστηκαν. Στα τέλη του 1967 η στρατιωτική κυβέρνηση, που είχε υφαρπάσει την εξουσία στην Ελλάδα, απέσυρε τα στρατεύματα που είχαν στείλει στην Κύπρο κρυφά οι κυβερνήσεις της Ένωσης Κέντρου.

Ο Μακάριος βρέθηκε τότε αντιμέτωπος από τη μια πλευρά με την τουρκική αδιαλλαξία και από την άλλη με το ξενοκίνητο καθεστώς της 21ης Απριλίου που επιδίωκε με κάθε τρόπο την ανατροπή του. Μολονότι ο Μακάριος ακολούθησε πολιτική συμφιλιωτική με το καθεστώς της Αθήνας, το τελευταίο κατέφυγε στην τακτική των συνεχών προκλήσεων σε βάρος του, που κλιμακώθηκαν από την επανεμφάνιση της ΕΟΚΑ (ως ΕΟΚΑ Β’) ως τις συνεχείς δολοφονικές απόπειρες εναντίον του.

Ο Μακάριος προσπαθώντας να αντιμετωπίσει το Γρίβα, που οδηγούσε την ΕΟΚΑ Β’ σε ανοιχτές τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αφοσιωμένων στη νομιμότητα δυνάμεων (αστυνομία, προεδρική φρουρά κτλ.), έφερε κρυφά οπλισμό από την Τσεχοσλοβακία. Η ενέργειά του όμως αυτή προδόθηκε στους Τούρκους από –όπως λέγεται– πολιτικούς αντιπάλους του Μακαρίου και ο οπλισμός παραδόθηκε στον ΟΗΕ. Έτσι οι κυπριακές δυνάμεις στερήθηκαν τα μόνα όπλα που θα τους επέτρεπαν να αντιταχτούν σε πραξικόπημα σε βάρος του Μακαρίου, που εκδηλώθηκε στη συνέχεια, και στην τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

Οι ενέργειες για την αποδυνάμωση του Μακαρίου συνεχίστηκαν με το αίτημα τριών μητροπολιτών για την απομάκρυνσή του. Ο Μακάριος αντιτάχτηκε, περνώντας στην αντεπίθεση, αξιώνοντας από το στρατιωτικό καθεστώς της Αθήνας να αποσύρει από την Κύπρο τους αξιωματικούς της Εθνοφρουράς (τακτικοί αξιωματικοί του ελληνικού στρατού) που συνωμοτούσαν εναντίον του. Η αντίδραση του καθεστώτος, που είχε επικρατήσει στην Ελλάδα μετά τις 25 Νοεμβρίου 1973, ήταν άμεση: προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου.

Το πραξικόπημα έγινε στις 15 Ιουλίου 1974 στις 8 το πρωί. Οι πραξικοπηματίες έκαψαν με φλογοβόλα το προεδρικό μέγαρο και την αρχιεπισκοπή πιστεύοντας ότι έκαψαν και το Μακάριο ζωντανό. Εκείνος όμως κατόρθωσε να διαφύγει. Από την Πάφο απεύθυνε διάγγελμα στο λαό, αλλά το πραξικόπημα είχε ήδη επικρατήσει. Πρόεδρος είχε αναλάβει ο Νίκος Σαμψών, εκδότης εφημερίδας και υπαρχηγός της ΕΟΚΑ Β’.

Ο Μακάριος, αφού κατέφυγε στην βρετανική βάση της Δεκέλειας, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και από εκεί στη Ν. Υόρκη. Με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, στις 20 Ιουλίου 1974, το καθεστώς του Σαμψών κατέρρευσε μαζί με τη στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα. Ο Μακάριος επέστρεψε στο νησί και ανέλαβε και πάλι τα καθήκοντά του. Ο ξαφνικός θάνατός του, σε μια κρίσιμη στιγμή της κυπριακής ιστορίας, ανέκοψε το έργο του. Πέθανε στις 3/8/1977.

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Στο απόσπασμα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι - Αιματηρά μέτρα εφαρμόζει η Κυβέρνηση


«Μαχαίρι» στις απογευματινές υπερωρίες και πάγωμα των μισθολογικών προαγωγών με αναστολή από την 1η Ιουλίου της χορήγησης των ωριμάνσεων στους δημοσίους υπαλλήλους, θέτει με εγκύκλιό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.

Στην εγκύκλιο του κ. Σαχινίδη γίνεται επίκληση των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στο Μεσοπρόθεσμο και προβλέπουν ότι από την 1η Ιουλίου 2011:

- Η απογευματινή υπερωριακή εργασία των υπάλλήλων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 20 ώρες τον μήνα ανά υπάλληλο

- Αναστέλλονται οι διατάξεις που προβλέπουν μισθολογική ωρίμαση ή μισθολογική προαγωγή για τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.

Έτσι, αναδρομικά, από την 1η Ιουλίου οι υπάλληλοι παραμένουν στο μισθολογικό κλιμάκιο που κατέχουν ή δικαιούνταν μέχρι τις 30/6/2011, χωρίς να είναι δυνατή η εξέλιξή τους στο επόμενο μισθολογικό κλιμάκιο, ακόμα και εάν συμπληρώνουν μετά την 1η Ιουλίου τον απαιτούμενο χρόνο.

Επιπλέον, αναστέλλεται η χορήγηση ποσοστού 4% στο επίδομα χρόνου υπηρεσίας για δικαστικούς, ιατροδικαστές, πανεπιστημιακούς, γιατρούς ΕΣΥ, αρχιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, για όσους συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο μετά την 1η Ιουλίου.


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ online

Οι νέοι Διευθυντές των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου Φυλής


Τοποθετούνται στις αντίστοιχες θέσεις Διευθυντών Σχολικών Μονάδων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής οι παρακάτω εκπαιδευτικοί με τετραετή θητεία, η οποία λήγει στις 31-7-2015:



Τασιόπουλος Γεώργιος - 9ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Καλαρχάκη Βασιλεία - 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου

Σαρρής Απόστολος - Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου

Κρομμυδά Χρυσούλα - Δημοτικό Σχολείο Φυλής

Γραμμένος Φώτιος - 4ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου

Κωστούρος Βασίλειος - 1ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Καρβούνης Νικόλαος - 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Παναγιωτόπουλος Ιωάννης - 7ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Θεοδωρόπουλος Ιωάννης - 4ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Μάρης Ιωάννης - 3ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Παππάς Θωμάς - 6ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Φάσσαρης Γεώργιος - 2ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου

Καπές Αντώνιος - 5ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων

Χασαπάς Ανδρέας - 1ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου

Στο έλεος της εγκατάλειψης ο τάφος του Καζαντζάκη στο Ηράκλειο


Στην Ελλάς του 2011 δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα! Τι κι αν πάνω μας πέσαν μπόρες και χιονιάδες, τίποτα δεν άλλαξε στη νοοτροπία του "Ελληνάρα" και, κατ' επέκταση, σε αυτήν του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Για να γίνω λοιπόν πιο σαφής, πριν λίγες ημέρες επισκέφτηκα στο Ηράκλειο τον τάφο του σπουδαιότερου λογοτέχνη - στοχαστή στην Ευρώπη, του Νίκου Καζαντζάκη. Το ταφικό μνημείο του Μεγάλου Κρητικού - Έλληνα βρίσκεται πάνω στον προμαχώνα Μαρτινέγκο στα ενετικά τείχη του Ηρακλείου. Ατενίζει από την μια πλευρά το Κρητικό Πέλαγος κι από την άλλη την κορυφή του Γιούχτα, όπου βρίσκεται πετρωμένος ο μυθικός πρόγονος των Κρητών Δίας. Ο τάφος του Καζαντζάκη, μια σύνθεση από υλικά παρμένα από κάθε γωνιά της κρητικής γης, πέτρα, ξύλο και χώμα, αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα αξιοθέατα της πόλης του Ηρακλείου και πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών από όλο τον κόσμο που φτάνουν εκεί για να τιμήσουν στο πρόσωπο του Καζαντζάκη την φιλοσοφία και την ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού. Παρά το γεγονός ότι υποχρέωση του Δήμου Ηρακλείου είναι να φροντίζει το μνημείο, να αποκαθιστά φθορές, να φροντίζει τον περίβολο και φυσικά να μεριμνά για την αισθητική και την ασφάλεια του χώρου, κατάφερε να αποδείξει παγκοσμίως πόσο κατώτεροι των σπουδαίων προγόνων μας μπορούμε να γίνουμε, όταν επικρατεί στην καθημερινότητά μας το "δεν βαριέσαι" και το "άρπα κόλλα". Όταν λοιπόν ξεκαρφώθηκε ο περήφανος σταυρός που στέκει εδώ και 54 χρόνια πάνω από τον τάφο, κάποιος από τους υπαλλήλους του Δήμου υπεύθυνος μάλλον για τον χώρο, αντί να τον ξανακαρφώσει για να πάρει και πάλι το μνημείο την αρχική του μορφή, τον έδεσε με ένα μπλε καραβόσκοινο, από αυτά που δένουν τα κότερα στις μαρίνες και ξεφορτώθηκε το βάρος της αποκατάστασης (μπήκε και σε κόπο ο άνθρωπος!!!). Τι κι αν μια παρέα Γάλλων που βρισκόταν εκείνη την ώρα στο χώρο με ρωτούσε γιατί η φωτογραφία του σταυρού στον τουριστικό οδηγό δεν μοιάζει με τον πραγματικό, τι κι αν ένας Ιάπωνας τουρίστας έπιασε το σκοινί και το περιεργαζόταν (μάλλον αναρωτιόταν τι πατέντα είναι αυτή), τι κι αν εγώ με τη σειρά μου έψαχνα μάταια έναν δημοτικό υπάλληλο για να παραπονεθώ για την εικόνα του μνημείου και ο Δήμος Ηρακλείου και οι υπάλληλοί του είχαν σοβαρότερες υποχρεώσεις από το να ασχοληθούν με την φροντίδα ενός μνημείου, που πάνω και πέρα από τη σπουδαιότητα του κείμενου νεκρού τιμά το Ηράκλειο, την Κρήτη και όλη την Ελλάδα! Υπεύθυνοι, ΞΥΠΝΗΣΤΕ!!!