Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Μήνυμα για τον ερχομό του 2011


Στην αυγή του 2011, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τεράστιες προκλήσεις: οικονομικές, κοινωνικές, γεωπολιτικές. Ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν τις ισορροπίες ανάμεσα στους συντελεστές της παραγωγής και πιέζουν για αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης. Οι ανισότητες στον πλούτο αλλά και οι ευκαιρίες διευρύνονται. Σε μια κοινωνία συνεχώς μεταβαλλόμενη, σε ένα σύστημα θεσμών και αξιών που αλλάζει ραγδαία, η τοπική και κεντρική εξουσία χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις του χθες και τα κατεστημένα του σήμερα. Είναι ξανά η ώρα των Ενεργών Πολιτών. Των πολιτών αυτών που συνέδεσαν τους αγώνες τους με την αλλαγή και την ανατροπή. Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά και τη συλλογική προκοπή οφείλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις για την ανάκτηση του κύρους και της αυτοδυναμίας του πολιτικού συστήματος, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα ρυθμίζει ένα σύγχρονο, αποκεντρωμένο, φιλικό και αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, για τη σηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, αλλά κυρίως για τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους.

Ο δρόμος για την αναδόμηση του κοινωνικού ιστού προς όφελος του πολίτη και με πυξίδα τις ανάγκες του περνά μέσα από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για μας τους νέους προοδευτικούς Δημοκράτες, η Δημοκρατία είναι συνώνυμο της ελευθερίας, η δε ερμηνεία και εφαρμογή τους αδιαπραγμάτευτες. Για το νέο Δήμο Φυλής απαιτείται μια σύγχρονη πολιτική που θα προτείνει και θα βρίσκει λύσεις στα αδιέξοδα. Μια πολιτική που θα εδράζεται από τη συναίνεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας, που θα σέβεται και θα προστατεύει τις ανθρώπινες αξίες και τη διαφορετικότητα.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους Φίλους και τις Φίλες, τους Συμπολίτες και τις Συμπολίτισσές μου στο νέο Δήμο Φυλής υγεία, πρόοδο, ευημερία και αγάπη, και να τους αφιερώσω τους στίχους του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου:

«Να γίνει το όνειρο: Ν’ ανατείλουν δύο ήλιοι μαζί στο στερέωμα, ο ένας τους μεσ’ απ’ την άβυσσο του διαστήματος, όπως πάντα, κι ο δεύτερος, ο άλλος, η Αγάπη, μεσ’ από την ανθρώπινη άβυσσο».


Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής
(Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων)
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)