Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Η ομιλία του Δημήτρη Ανυφαντάκη στα εγκαίνια του προγράμματος ένταξης μαθητών ΡΟΜΑ (video, photo)




Το βράδυ της Τετάρτης 26/3 μια διαφορετική εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων του 9ου Δημοτικού Άνω Λιοσίων. Με περηφάνια, χαρά και συγκίνηση εγκαινιάστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Δράσεις υπέρ του παιδιού και της οικογένειας ΡΟΜΑ". Ενός σύγχρονου ενταξιακού προγράμματος ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες των μαθητών με τσιγγάνικη καταγωγή. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής. Ένα πρόγραμμα εξειδικευμένης παρέμβασης, ψυχολογικής υποστήριξης, κοινωνικοποίησης και συμβουλευτικής νέων γονέων, που ευελπιστεί μεταξύ άλλων να μειώσει και την σχολική διαρροή των μαθητών αυτών. Το πρόγραμμα εκπονείται από ομάδα 5 εξειδικευμένων εκπαιδευτών με επιστημονικό υπεύθυνο τον εκπαιδευτικό Π.Ε. Δημήτρη Ανυφαντάκη που είναι και ο σχεδιαστής του προγράμματος. Η πρωτοβουλία αυτή ήταν μια ιδέα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ, του ποιμενάρχη της νεοσύστατης Μητρόπολης Ιλίου, που τα 4 τελευταία χρόνια προσφέρει μέγιστο και ξεχωριστό, φιλανθρωπικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο προς όφελος των κατοίκων της Μητροπόλεως. Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Δημήτρης Ανυφαντάκης στην ομιλία του εξήγησε τους στόχους και την φιλοσοφία του προγράμματος μίλησε για τις σύγχρονες προσπάθειες ανάπτυξης νέων ενταξιακών και εκπαιδευτικών πολιτικών και επεξήγησε τις αιτίες οι οποίες οδήγησαν στην υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος. Συνέχισε δίνοντας έμφαση στην ενταξιακή και κοινωνικά ευαίσθητη φιλοσοφία τόσο της Μητρόπολης Ιλίου, όσο και του Δήμου Φυλής, κάνοντας παράλληλα αναφορά στις δράσεις και στα νέα πλαίσια που θα αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό, την βία, τις κοινωνικές διακρίσεις, την σχολική διαρροή και θα προστατεύουν την οικογένεια, την γονεϊκότητα και την μητρότητα ως βάσεις εξέλιξης της κοινωνικής δομής. Τέλος Ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ για την εμπιστοσύνη, την ευκαιρία και την ελευθερία που έδωσε ώστε το πρόγραμμα να δουλέψει παραγωγικά πάνω στην παιδική ψυχή, και τον Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραΐμη για την αμέριστη συμπαράσταση, την αρωγή και υποστήριξη του προγράμματος.


 
 
 
 
 
 
 
Σημεία της ομιλίας του Δημήτρη Ανυφαντάκη:
 
  • "Πριν από 9 περίπου μήνες, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών & Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, ο πνευματικός πατέρας της περιοχής μας, μου έκανε την τιμή να μοιραστεί μαζί μου μια σκέψη του. Μου μίλησε για μια ομάδα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται μέσα στα όρια της Μητρόπολής μας  και που οι ανάγκες τους είναι ξεχωριστές. Μου μίλησε για τους Έλληνες τσιγγάνους και ειδικότερα για τα παιδιά τους, εκφράζοντάς μου παράλληλα την επιθυμία του η τοπική μας Εκκλησία να ξεκινήσει μια σειρά πρωτοβουλιών για την υποστήριξή τους. Μια σειρά εξειδικευμένων δράσεων που δεν θα εξαντλούνταν στην φιλανθρωπία και στην υλική ενίσχυση αυτών των ανθρώπων, αλλά θα εισχωρούσαν βαθύτερα και αποτελεσματικότερα σε τομείς όπως η ένταξη, η προσβασιμότητα στο εκπαιδευτικό σύστημα, η συμβουλευτική, ο οικογενειακός προγραμματισμός, η μείωση της σχολικής διαρροής των μαθητών, η ψυχολογική υποστήριξη, η καταπολέμηση της βίας και κάθε άλλη παρέμβαση που θα στοχεύει δυναμικά στην αντιμετώπιση των κοινωνικά παθογενών καταστάσεων που σήμερα εμποδίζουν την αρμονική συμβίωση των κατοίκων σε περιοχές όπως ο Δήμος Φυλής"
  • "ξεκίνησα το σχεδιασμό ενός πλαισίου παρέμβασης για παιδιά δημοτικού, ακριβώς στα μέτρα των αναγκών των μαθητών με ρομική καταγωγή, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που συνθέτουν το προφίλ του μέσου τσιγγάνου μαθητή και της οικογένειάς του. Ένα πλάνο πολύπλευρης και ολοκληρωμένης παρέμβασης που θα αξιοποιεί τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των μαθητών αυτών, βοηθώντας τους παράλληλα να τα μετατρέψουν σε πλεονέκτημα και διαβατήριο για την σχολική και κοινωνική ζωή. Ένα πρόγραμμα υποστήριξης που θα δίνει την δυνατότητα στα παιδιά που συμμετέχουν να ξεκινήσουν με καλές συνθήκες την ζωή τους, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας και προστατεύοντάς τα από τις συνέπειες της φτώχειας και των κοινωνικών διακρίσεων. Παράλληλα, θεώρησα απαραίτητο να στηριχτεί και η γονεϊκότητα και η οικογένεια ως μονάδα και βάση της κοινωνικής δομής. Εφαρμόζοντας το δόγμα πως η οικογένεια δεν πρέπει να βοηθιέται μόνο όταν βρίσκεται σε κρίση, αλλά δρώντας προληπτικά να αντιμετωπίζουμε προβλήματα βίας, αποκλεισμού, φτώχειας, εγκατάλειψης, περιθωριοποίησης, παρεκλινουσών  συμπεριφορών και κάθε άλλης μορφής πρόβλημα που δρα διαβρωτικά προς τη συνοχή της οικογένειας και την κοινωνική της εξέλιξη. Το εγχείρημά μας, και το τονίζω αυτό, ουδέποτε θέλησε ή προσπάθησε να υποκαταστήσει τον ρόλο του δημόσιου σχολείου. Άλλωστε, οι εκπαιδευτικοί της περιοχής μας και οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Παιδείας έχουν δώσει σημαντικότατα δείγματα γραφής - έχουν δείξει έργο τα τελευταία χρόνια, βοηθώντας τους τσιγγάνους μαθητές να προοδεύσουν τόσο μαθησιακά όσο και κοινωνικά, δίνοντας πραγματικά εαυτόν σε μια προσπάθεια με ιδιαίτερους τοπικούς και εκπαιδευτικούς συμβολισμούς. Εμείς φιλοδοξούμε να παίξουμε ρόλο επικουρικό ως προς τη μαθησιακή και ενταξιακή διαδικασία, υποβοηθώντας και εμβαθύνοντας το έργο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Άλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος είναι η μείωση της σχολικής διαρροής, ενός σύνθετου προβλήματος που δυσχεραίνει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και κυρίως τραυματίζει και αποδυναμώνει την προσπάθεια ολοκληρωμένης ένταξης των τσιγγάνων μαθητών στο σχολικό περιβάλλον και εκτροχιάζει την εξελικτική τους πορεία τόσο στο επίπεδο της γνωστικής προόδου όσο και της ουσιαστικής τους κοινωνικοποίησης"

  • "Εδώ και τρεις μήνες το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Το πρόγραμμά μας ξεκίνησε με τις ευλογίες, την καθοδήγηση και την υλική και πνευματική υποστήριξη του ποιμενάρχη μας Μητροπολίτη Ιλίου και τη σημαντικότατη αρωγή του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραϊμη που ήταν από τους πρώτους που συμμερίστηκε τις ανησυχίες μας, πίστεψε στους στόχους μας και κατάλαβε τη σπουδαιότητα της πρωτοβουλίας αυτής, ενισχύοντάς μας με κάθε μέσο και διευκολύνοντας τη λειτουργία του προγράμματος"
 
  • "Το πρόγραμμα που εγκαινιάζουμε σήμερα είναι μια προσπάθεια άρσης των αγκυλώσεων και των αδιεξόδων που δημιουργεί ο ρατσισμός και ο φόβος απέναντι στο διαφορετικό. Είναι μια απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι με τη βία, τη μισαλλοδοξία και την καταστολή μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα παραβατικότητας και αντικοινωνικών συμπεριφορών. Εμείς απαντάμε ότι όλα είναι θέμα παιδείας"
 
  • "Στηρίζοντας τη μητρότητα και τη νεανικότητα δημιουργείς εκείνες τις συνθήκες κοινωνικής ανάτασης που έχει ανάγκη ο τόπος. Δίνοντας το χέρι σε όσους έχουν ανάγκη, αδιαφορώντας για την καταγωγή, την ιδεολογία και το χρώμα τους, δίνεις σάρκα και οστά στη διδασκαλία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και πραγματική προοπτική για τη δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς στεγανά και προκαταλήψεις, χωρίς ταμπέλες και αστερίσκους, χωρίς εσωστρέφειες και αναχρονισμούς"
 
  • "Με πείσμα και μεράκι, οικοδομήσαμε ένα φιλόξενο περιβάλλον όπου έχουν βρει αγάπη και υποστήριξη 25 παιδιά που καθημερινά ανυπομονούν για την ώρα που θα βρεθούν κοντά μας, αγκαλιάζοντας με την παιδική τους τρυφερότητα και ψυχική θέρμη τις δράσεις μας και δίνοντάς μας κουράγιο να συνεχίσουμε ακούραστα το έργο μας. Εκπαιδευτικές εκδρομές, θέατρο, χορός, μουσική και εικαστικά εμπλουτίζουν το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, κάνοντάς το ελκυστικότερο και αποδοτικότερο. Καθημερινή σίτιση των μαθητών εντός του προγράμματος και ασφαλής μεταφορά τους ολοκληρώνει και απλουστεύει την παρέμβασή μας. Η ομάδα εξειδικευμένων εκπαιδευτών μας έχει αναλάβει να δώσει σάρκα και οστά σε μια πρωτοβουλία που πριν λίγους μήνες φάνταζε δύσκολη και περίπλοκη τα έχει καταφέρει περίφημα. Φιλοδοξία για μας είναι να συνεχίσουμε το πρόγραμμα αυτό και τα επόμενα χρόνια εμπλουτίζοντας τις παρεμβάσεις μας και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά μας προς όφελος των παιδιών και των οικογενειών τους. Με ακόμα περισσότερο προσωπικό και ακόμα περισσότερα παιδιά. Στην παιδεία, άλλωστε, δεν υπάρχουν όρια, γι’ αυτό οι στόχοι μας είναι όλο και υψηλότεροι. Άβατα και σκοταδισμοί δε χωρούν στο σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, γι’ αυτό προχωράμε ξέροντας πως ό,τι κάνουμε είναι ωφέλιμο όχι μόνο για τους ευεργετούμενους αλλά για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο"
 
  • "θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑ για την εμπιστοσύνη, την ευκαιρία και την ελευθερία που μας έδωσε να δουλέψουμε πάνω στην παιδική ψυχή, το Δήμαρχο Φυλής κ. Δημήτρη Μπουραϊμη για την αμέριστη συμπαράσταση, την αρωγή και υποστήριξη του προγράμματος"