Με ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών και μόνο με «τα βασικά βιβλία» θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Την κατάσταση προ της έναρξης της «πιο δύσκολης σχολικής χρονιάς» περιέγραψε χθες η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Το νούμερο ένα εμπόδιο που έχει να ξεπεράσει το υπουργείο είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών. Αυτό τόνισε χθες και η υπουργός Παιδείας στη συνέντευξη Τύπου για το νέο σχολικό έτος. Οπως είπε χαρακτηριστικά η «καινούργια σχολική χρονιά έχει προβλήματα που αφορούν τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού».
Η «ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ».Τα αριθμητικά στοιχεία πάντως που αφορούν διορισμούς και συνταξιοδοτήσεις είναι απογοητευτικά, παρά το γεγονός ότι τελικώς φέτος οι εκπαιδευτικοί που αποχώρησαν από την εκπαίδευση λόγω συνταξιοδότησης είναι λιγότεροι: οι ομοσπονδίες εκπαιδευτικών εκτιμούσαν λίγες ημέρες νωρίτερα ότι οι συνταξιοδοτήσεις θα φτάσουν τις 11.000. Τελικώς, όπως ανακοίνωσε η υπουργός, φέτος αποχωρούν 6.000 εκπαιδευτικοί ενώ πέρυσι είχαν συνταξιοδοτηθεί 11.000. Παρ' όλα αυτά πέρυσι, είπε η κυρία Διαμαντοπούλου, η αναλογία διορισμών-συνταξιοδοτήσεων ήταν 1 προς 4 (διορίστηκαν δηλαδή 2.500 εκπαιδευτικοί και είχαμε 11.000 συνταξιοδοτήσεις) ενώ φέτος είναι 1 προς 10 (διορίζονται 600 αποχωρούν 6.000)... Το πρόβλημα όμως εντείνεται από το γεγονός ότι το κονδύλι που διατίθεται για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι σημαντικά μειωμένο.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή το υπουργείο Παιδείας δεν έχει σαφή εικόνα για τον ακριβή αριθμό των κενών που θα υπάρξουν και τη γεωγραφική τους κατανομή. Οπως είπε η υπουργός, την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου θα έχει καταγραφεί το σύνολο των λειτουργικών κενών και θα ανακοινωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών που θα προσληφθούν, ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα προβλήματα στην έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι αδύνατον να υπάρχει εικόνα για τα κενά νωρίτερα από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου. Και αυτό διότι οι εκπαιδευτικοί παρουσιάζονται για να αναλάβουν υπηρεσία την 1η Σεπτεμβρίου. Τότε, μερίδα εκπαιδευτικών υποβάλλουν αιτήσεις για άδειες λόγω υγείας, για αποσπάσεις. Συνεπώς, τονίζεται από το υπουργείο, τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου «γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι τα κενά ώστε στη συνέχεια να αποσταλούν οι αναπληρωτές».
Ομως σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει και με την έκδοση των σχολικών βιβλίων, αφού οι διαδικασίες έγκρισης των αναγκαίων δαπανών κόλλησαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο με συνέπεια η εκτύπωση να καθυστερήσει. Ετσι, η κυρία Διαμαντοπούλου παραδέχθηκε ότι πλέον στόχος του υπουργείου είναι «στις 12 Σεπτεμβρίου, που θα ανοίξουν τα σχολεία, να έχουν παραδοθεί όλα τα βασικά βιβλία, και το επόμενο 20ήμερο να παραδοθούν τα υπόλοιπα, που δεν είναι αναγκαία για την έναρξη της σχολικής χρονιάς».
Αναλογιζόμενη τη δυσκολία της κατάστασης η υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως «θα τα καταφέρουμε να ανοίξουν τα σχολεία, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, έστω και αν έχουμε τους ελάχιστους δυνατούς πόρους στη διάθεσή μας αυτή τη δύσκολη χρονιά. Εχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή, ώστε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο. Καθένας κρίνεται για το πώς μέσα σε συνθήκες μεγάλης δυσκολίας επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα. Οι καπετάνιοι φαίνονται στις φουρτούνες».
Σειρά μέτρων έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας από πέρυσι τον Οκτώβριο, τόνισε χθες η κυρία Διαμαντοπούλου, προκειμένου να περιοριστούν οι ελλείψεις εκπαιδευτικών και να λειτουργούν τα σχολεία ομαλά. Ανάμεσά τους είναι η επιστροφή 6.000 αποσπασμένων εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες, οι συνενώσεις σχολείων, η σωστή λειτουργία του προγράμματος, οι αποσπάσεις με κριτήρια και η απαρέγκλιτη τήρηση των προϋποθέσεων. Μάλιστα η υπουργός τόνισε πως φέτος δεν θα γίνουν δεκτές υπεραριθμίες εκπαιδευτικών. «Ενα πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει την εκπαίδευση είναι η ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιφέρειες, ενώ σε άλλες υπάρχουν κενά» είπε. Και πρόσθεσε πως σε συνεργασία με τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, μέσα στον Οκτώβριο θα γίνει δειγματοληπτικός έλεγχος στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ.gr