Μπαράζ δημοσιευμάτων του ξένου τύπου που επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση προκαλεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής σε συνδυασμό με τη ρητορική μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων για το δανεισμό της χώρας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, που ανέπτυξε χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργόςΑλέξης Τσίπρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Η Monde σε αφιέρωμα για τις ελληνικές εκλογές αναφέρει ότι η ακυβερνησία επαναφέρει το φάσμα εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη, ενώ η οικονομική Les Echos αναφέρει το ενδεχόμενο της εξόδου ως εναλλακτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Λύση την οποία τοποθετεί στα τέλη του 2012 ή αρχές 2013 το αργότερο.
Επίσης ο πολιτικός αναλυτής της Figaro Ρενό Ζιράρ μιλώντας χθες στο βράδυ στο τηλεοπτικό δίκτυο TF1 είπε ότι «η είσοδος στο ελληνικό Κοινοβούλιο του κόμματος των νεοφασιστών Χρυσή Αυγή και η πρωτοφανής εκλογική επίδοση της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που αναδείχθηκε σε δεύτερη πολιτική δύναμη, συγκροτούν μια ένδειξη απόρριψης της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
Ο γάλλος δημοσιογράφος αναφέρεται στην απόρριψη της ΕΕ από το ελληνικό εκλογικό σώμα. Αντίθετα, ο αγγλοσαξονικός και ο γερμανικός τύπος κάνουν λόγο για απόρριψη της Ελλάδας από την ΕΕ. Αλλα ΜΜΕ προσεγγίζουν το θέμα πολιτικά και άλλα διερευνούν τη διαδικασία εξόδου, προειδοποιώντας ότι αυτό πρέπει να γίνει συντεταγμένα και όχι άτακτα. Το Reuters, για παράδειγμα, θεωρεί ότι μια έξοδος είναι διαχειρίσιμη και όχι καταστροφική, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρέμβαση του βρετανού πρωθυπουργούΝτέιβιντ Κάμερον στην εφημερίδα Daily Mail που υπενθυμίζει ότι για να λειτουργήσει η ευρωζώνη απαιτείται να ακολουθήσει κοινή οικονομική πολιτική. «Ήρθε η ώρα οι χώρες που επέλεξαν το ευρώ να κάνουν τις επιλογές τους», σημειώνει ο Κάμερον.
Πιέσεις στις αγορές
Οι νέες πολιτικο-οικονομικές αναταράξεις στην ευρωζώνη εντείνουν τις πιέσεις στο ευρώ, που υποχωρεί για όγδοη στη σειρά ημέρα και έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου. Ουδέποτε από το Δεκέμβριο του 2008 δεν παρατηρήθηκε υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου για οκτώ συνεχόμενες συνεδριάσεις στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος.
Το ευρώ έπεσε συγκεκριμένα στα 1,2965 δολάρια από τα 1,3005 δολάρια, που ξεκίνησε τη μέρα. Η προοπτική περαιτέρω υποχώρησης του ευρωπαϊκού νομίσματος είναι πολύ πιθανή, σύμφωνα με τους αναλυτές. «Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, αυτό θα γίνει έπειτα από δική της απόφαση και προϋποθέτει να αλλάξει ολόκληρη η πολιτική ηγεσία εκεί. Το ευρώ ευλόγως θα υφίσταται πιέσεις για κάποιο διάστημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Τόμας Αβεριλ της Rochford Capital στο Σίδνεϊ.
Υπό πίεση βρίσκονται και οι αγορές εμπορευμάτων. Το πετρέλαιο υποχωρεί για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση και οι τιμές του έφθασαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιανουάριο στην αγορά του Λονδίνου (από τον περασμένο Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη). Συγκεκριμένα, το Brent υποχωρούσε σήμερα κατά 48 σεντς στα 112,25 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη υποχωρούσε κατά 35 σεντς στα 96,66 δολάρια το βαρέλι.
Πιέσεις αναμένονται και στις αγορές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών της ευρωζώνης, όχι όμως και στα γερμανικά ομόλογα ή τα αμερικανικά, που θεωρούνται ως ασφαλή καταφύγια για περιόδους οικονομικών αβεβαιοτήτων σαν κι αυτή που διάγουμε.
Αντίθετα στο ρεύμα ανησυχίας και περισυλλογής τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αναμένεται να ανοίξουν ανοδικά. Οι ειδικοί κρίνουν το φαινόμενο ως κίνηση τεχνική των επενδυτών - και χθες άλλωστε συνέβη το ίδιο για να κλείσουν εν τέλει οι ευρωπαϊκές αγορές με σημαντικές απώλειες. Από το πρωί ανακοινώθηκαν άλλωστε ήδη δύο αρνητικές για τις μετοχές ειδήσεις: τα χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και η προειδοποίηση της Moody's ότι πρόκειται να υποβαθμίσει πάνω από 100 ευρωπαϊκές τράπεζες το προσεχές χρονικό διάστημα.