Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" για τα επεισόδια στα Άνω Λιόσια

Σπασμένα τζάμια, κατεστραμμένες πινακίδες καταστημάτων, διαλυμένες βιτρίνες και λεηλατημένα μαγαζιά συνέθεταν το σκηνικό της επόμενης ημέρας των σοβαρών επεισοδίων στην οδό Φυλής στα Ανω Λιόσια. Χθες το πρωί, λίγες ώρες μετά την αιματηρή σύγκρουση που πήρε διαστάσεις οδομαχίας καθώς βγήκαν καραμπίνες, με τραυματίες έξι αστυνομικούς, η περιοχή δεν είχε ησυχάσει.
Η αφορμή των επεισοδίων, αυτή τη φορά, ήταν ένα τροχαίο στο οποίο είχε εμπλακεί ρομά οδηγός και ακολούθησε καβγάς το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αιτία είναι οι εντατικοί έλεγχοι της Τροχαίας στην ευρύτερη περιοχή των Ανω Λιοσίων, όπου διαπιστώνεται ότι μεγάλος αριθμός ρομά οδηγών οδηγεί χωρίς δίπλωμα, κάνει επικίνδυνους ελιγμούς και δεν ακολουθεί τους κανόνες της ασφαλούς οδήγησης. Μόλις το μεσημέρι της Κυριακής, άλλωστε, ένας 22χρονος ρομά οδηγός παραβίασε στοπ και χτύπησε μοτοσικλέτα της Ομάδας ΔΙΑΣ, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο 26χρονος οδηγός της, αστυνομικός, και να τραυματιστεί σοβαρά ο συνάδελφός του.
Λίγες ώρες μετά την ένταση που ακολούθησε το τροχαίο της Κυριακής, ομάδα Ρομά έστησε μπλόκο και επιτέθηκε με πέτρες σε διερχόμενο αστικό λεωφορείο με επιβάτες που πρόλαβαν και απομακρύνθηκαν χωρίς να τραυματιστούν. Επιπλέον κάποιοι έριξαν εύφλεκτο υγρό στο λεωφορείο για να το κάψουν.
Για δυόμισι ώρες η κατάσταση στη Λεωφόρο Φυλής ήταν εκρηκτική. Αστυνομικοί που έσπευσαν στην περιοχή, δέχθηκαν επιθέσεις με πέτρες και άλλα αντικείμενα. Παράλληλα εξαγριωμένοι Ρομά έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, έσπασαν τις βιτρίνες και στη συνέχεια λεηλάτησαν ένα κατάστημα και προκάλεσαν ζημιές σε τουλάχιστον άλλα τρία. Το αποκορύφωμα ήταν όταν έπεσαν πυροβολισμοί με καραμπίνες, τραυματίζοντας έξι αστυνομικούς. Το σκηνικό της ζούγκλας είχε επανέλθει στην οδό Φυλής.
«Γινόταν ένας πανικός. Σκηνικό πολέμου. Δεν μπορούσαμε ούτε να πλησιάσουμε προς τη Φυλής. Τα γεγονότα τα βλέπαμε από τα χωράφια. Ολη νύχτα ήμασταν στο πόδι και δεν ξέρουμε αν αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί», λέει καταπονημένη μια ιδιοκτήτρια καταστήματος στην οδό Φυλής.

Ναρκωτικά. Για πολλούς κατοίκους τα προχθεσινά γεγονότα είναι απλώς ένα επεισόδιο των όσων συμβαίνουν στην περιοχή του Δήμου Φυλής - Ανω Λιοσίων. Μιλούν για μεγάλες δυσκολίες στη συμβίωση και για εγκληματικότητα, όπως ληστείες, κλοπές και κυρίως διακίνηση ναρκωτικών. Τα σπίτια σε γειτονιές του Ζεφυρίου θυμίζουν φρούρια με συρματοπλέγματα, ενώ η περιοχή αποτελεί μια «ανοιχτή αγορά» ναρκωτικών. Με δυσκολία μπορούν να κυκλοφορήσουν στους δρόμους, όπως καταγγέλλουν, από την επικίνδυνη οδήγηση και τα τροχαία. Οι εντατικοί έλεγχοι για τις παραβιάσεις του ΚΟΚ που συνεπάγονται μεγάλα χρηματικά πρόστιμα προκάλεσαν την οργή των Ρομά. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ερμήνευαν χθες τα επεισόδια ως «προπέτασμα καπνού» προκειμένου να σταματήσουν οι έλεγχοι.
«Ο κόσμος δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στην περιοχή μας», καταγγέλλει ο Βασίλης Γαλανόπουλος. «Τα περισσότερα από όσα γίνονται δεν βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας. Η κατάσταση εδώ στα Ανω Λιόσια και στην ευρύτερη περιοχή, όπως το Ζεφύρι, είναι απαράδεκτη. Υπάρχει έξαρση σε ληστείες, σε ναρκωτικά και σε άλλα αδικήματα. Χρόνια υπάρχει αυτή η κατάσταση. Ολοι στα Λιόσια λαγοκοιμόμαστε με τον φόβο να μη βρεθούμε μπροστά σε καμιά καραμπίνα. Στον δρόμο δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε. Οι περισσότεροι από τους Ρομά οδηγούν χωρίς δίπλωμα. Δεν είναι ένα, είναι πολλά τα περιστατικά».
Στο καφενείο της Λεωφόρου Φυλής η συζήτηση για το θέμα έχει ανάψει. «Εχουν ληστέψει και τα δυο παιδιά μου. Το ένα το λήστεψαν με στιλέτο όταν ήταν 15 χρονών», λέει ο Ανδρέας Σοφιανός.
Ενας άλλος κάτοικος προσθέτει ότι «θεωρούν ότι έχουν τον έλεγχο της περιοχής. Εχουμε εγκληματικότητα κάθε μέρα. Συνέχεια γίνονται τροχαία, καθώς δεν είναι μόνο η επικίνδυνη οδήγηση. Δίνουν τα αυτοκίνητα στα παιδιά, ακόμα και σε ανήλικα».

«Απαρτχάιντ». Από την άλλη πλευρά, Ρομά που προθυμοποιήθηκαν να μιλήσουν, κατήγγειλαν ρατσισμό. «Δεν μπορεί όταν κάποιος Ρομά κάνει κάτι, μια παρανομία, να φταίνε όλοι, να πληρώνουν όλοι», λέει ο Γιάννης Ράμος, ο οποίος είναι εργαζόμενος οικογενειάρχης, πατέρας τεσσάρων παιδιών. «Εγινε ένα τροχαίο δυστύχημα. Ο άνθρωπος που το προκάλεσε παραδόθηκε. Ούτε εγκατέλειψε ούτε τον κυνήγησαν. Από τότε δεν σταμάτησαν οι έλεγχοι. Με το παραμικρό, τέσσερις-πέντε χιλιάδες τα πρόστιμα. Σαν να ήθελαν να μας εκδικηθούν όλους μας, πρώτη φορά ήρθαμε αντιμέτωποι με τέτοιο κλίμα. Το βράδυ του δυστυχήματος, στη γειτονιά όπου μένουν Ρομά γινόταν χαμός. ΜΑΤ, ΔΙΑΣ έμπαιναν σε σπίτια και υπήρξαν περιπτώσεις που χτύπησαν και με κλομπ. Είναι άδικο. Εγώ αναγκάστηκα να κρυφτώ στην ταράτσα. Αν γίνεται κάτι, γιατί να την πληρώνουν όλοι;», λέει.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης σημειώνει ότι η περιοχή ζει σε ένα ιδιότυπο απαρτχάιντ, σε όλα τα επίπεδα. «Θεωρούμε ότι είμαστε στοχοποιημένοι ταξικά. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει ο μοναδικός χώρος διαχείρισης απορριμμάτων στην περιοχή. Δεν είναι τυχαίο ότι αν προσθέσεις τη Φυλή, τον Ασπρόπυργο και τις Αχαρνές, ουσιαστικά φιλοξενείται το 50% της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας. Εχουμε μια περιοχή γκετοποιημένη συνολικά», λέει.