Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ευρωπαϊκού επιπέδου η εκδήλωση για την βράβευση από τον Δήμο Φυλής των επιτυχόντων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ

Με μια εκδήλωση ευρωπαϊκού επιπέδου, ο Δήμος Φυλής τίμησε τους επιτυχόντες των ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας. Η φοιτητιώσα πλέον νεολαία του Δήμου μας, μαζί με τους περιχαρείς γονείς, τους γέμισαν ασφυχτικά την αίθουσα "Μελίνα Μερκούρη". Την εκδήλωση άνοιξαν μέλη του Δημοτικού Ωδείου Φυλής με κλασικές μελωδίες και ακολούθησαν οι ομιλίες του προέδρου της δευτεροβάθμιας σχολικής επιτροπής και του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη. Στους επιτυχόντες ο Δήμος Φυλής απένειμε αναμνηστικό έπαινο και ένα σημαντικό χρηματικό έπαθλο. Την εκδήλωση τίμησε σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, οι Πρόεδροι και οι αρκετοί Σύμβουλοι των Δημοτικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες και εκπαιδευτικοί της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ο Δήμαρχος Φυλής με μια υψηλού επιπέδου, συγκινητική και με πολλαπλούς αποδέκτες ομιλία απέδειξε για μια ακόμα φορά τις γνώσεις και το βαθύτερο ενδιάφερον του για την εξέλιξη της Παιδείας τόσο στον Δήμο Φυλής όσο και γενικότερα. Άλλωστε ο Δήμος Φυλής τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται πραγματικά και προάγει έμπρακτα και με όλους τους τρόπους την Παιδεία στον τόπο μας ενισχύοντας κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή. Κι όπως ο Δήμαρχος τόνισε σε δύο σημεία της ομιλίας του:
"Εμείς απόψε από εδώ, από αυτή τη γιορτή της νεολαίας, απαντάμε ότι η ενότητα του λαού και η Παιδεία είναι αυτά τα δύο στοιχεία για τα οποία θα παλέψουμε, καθώς είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος"
"Εγώ προσωπικά,  ως Δήμαρχος, και όλα τα μέλη της διοίκησης του Δήμου, είμαστε αποφασισμένοι και θα στηρίξουμε με κάθε κόστος τη νέα γενιά, ανάγοντας τις ανάγκες της σε κορωνίδα της πολιτικής μας δράσης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε πρωτοβουλία που βοηθάει την νεολαία είναι κι ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της πόλης που ονειρευόμαστε και ελπίζουμε". Τέλος ο Δημήτρης Μπουραΐμης κάλεσε τους νέος της πόλης να μην ξεχνούν τον τόπο τους και να είναι πάντα περήφανοι για την καταγωγή τους:
"Κλείνοντας, θέλω να κρατήσετε βαθιά μέσα στην καρδιά σας ως σημείο αναφοράς για όλη τη ζωή σας την Αττική γη. Να μην ξεχάσετε ποτέ το σπίτι και την πόλη που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε όπου κι αν ζήσετε, όσο κι αν προοδεύσετε στη ζωή, θα πρέπει πάντα  να περηφανεύεστε για την καταγωγή σας και να θυμάστε ότι οι δικές σας επιτυχίες είναι αυτές που θα αλλάξουν όσα σήμερα μας πληγώνουν. Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια σας".



Ακολουθεί η ομιλία του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη:




Η χαρά και η συγκίνησή μου είναι μεγάλη, καθώς μου δίνεται η ευκαιρία ως Δήμαρχος της μεγάλης μας πόλης να τιμήσω τη νέα γενιά του τόπου μας. Όλους αυτούς τους νέους  που πριν λίγους μήνες μας έκαναν  περήφανους με τις επιτυχίες τους στις πανελλήνιες εξετάσεις που σήμαναν για αυτούς το ξεκίνημα της ακαδημαϊκής τους ζωής, ενός δρόμου μακρινού, δύσκολου μα και συναρπαστικού, ενός δρόμου που θα διαμορφώσει πολύπλευρα και θα ολοκληρώσει τις προσωπικότητές τους, αποτελώντας το μεταίχμιο μεταξύ της άγουρης εφηβείας και της παραγωγικής και ελπιδοφόρας νιότης.
Οι νέοι μας λοιπόν, μια γενιά που ζει την κορύφωση της κρίσης στην οικονομία και το σύνολο των θεσμών, καλούνται να σταθούν όρθιοι, μετατρέποντας τη γνώση σε βασικό εφόδιο ζωής που θα ξαναστήσει όλα όσα τα λάθη των δικών μας γενεών γκρέμισαν τα τελευταία χρόνια. Από τη γενιά αυτή των σημερινών δεκαοκτάρηδων, μια γενιά που είδε και έζησε πολλά και τόσο συμπυκνωμένα όσο καμιά άλλη τις τελευταίες 3 δεκαετίες, η χώρα περιμένει πολλά. Ίσως πολύ περισσότερα απ’ όσα θα έπρεπε να επωμιστεί μια γενιά που έζησε τόσο ραγδαίες αλλαγές σε τόσο λίγο χρόνο, που είδε την πατρίδα μας μισό βήμα από το απόλυτο χάος και ζει μια καθημερινότητα πολύ μακριά από αυτήν που όλοι εμείς οι γονείς θα θέλαμε για τα παιδιά μας.  Οι νέοι που σήμερα βρίσκονται μέσα σ’ αυτή την αίθουσα είναι τα μεγαλύτερα θύματα αλλά οι και οι πραγματικοί ήρωες της Ελλάδας στα χρόνια του μνημονίου.
Για να καταλάβουμε όλοι μας γιατί βρισκόμαστε εδώ απόψε και γιατί θεωρήσαμε ιερό μας καθήκον να τιμήσουμε τους νέους μας, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης για όσα πέτυχαν, θα πρέπει να αναλογιστούμε κάτω από ποιες συνθήκες τα παιδιά αυτά έφτασαν τους στόχους τους. Αν δούμε λοιπόν τα πράγματα ρεαλιστικά, θα καταλάβουμε ότι σε μια εποχή όπου η γνώση τείνει να γίνει προϊόν πολυτελείας και υποβαθμίζεται συστηματικά από το κεντρικό κράτος, οι όποιες ευκαιρίες δίνονται στους μαθητές ώστε να προοδεύσουν χάνονται ή έστω περιορίζονται σημαντικά από ένα σύστημα που έχει μετατρέψει την Παιδεία σε αντικείμενο εμπορίου, φτωχοποιώντας τις δομές της και αποξενώνοντας τους στόχους της από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας. Όσοι βρίσκονται πίσω από την οργανωμένη αυτή προσπάθεια υπονόμευσης των αξιών της ελληνικής Παιδείας, όπως αυτές διαμορφώθηκαν διαχρονικά και στηρίχτηκαν πάνω σε μοναδικές και ριζοσπαστικές αρχές για την ολόπλευρη καλλιέργεια της ανθρώπινης διάνοιας,  βάζουν στόχο στην ουσία την ίδια την εθνική μας υπόσταση.
Ένα εκπαιδευτικό σύστημα δύσκαμπτο και αφιλόξενο προς τον μαθητή και την κοινωνία αποτελεί από μόνο του εμπόδιο για την εξέλιξη των νέων στον αιώνα της τεχνολογίας και της υπερπληροφόρησης.  Για μένα, οι αριθμοί και οι δείκτες επιτυχίας δεν έχουν και δεν θα αποκτήσουν ποτέ ποιοτικά και πραγματικά μετρήσιμα χαρακτηριστικά στον χώρο της Παιδείας, αν δεν αποτυπώνουν την πορεία του μαθητή  από τα σχολικά και τα ακαδημαϊκά του χρόνια μέχρι την επαγγελματική του αποκατάσταση  και την συμμετοχή του στον καλώς εννοούμενο παραγωγικό τομέα. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε αν βαδίζουμε σωστά κι αν πραγματικά οι κόποι των παιδιών και των οικογενειών τους έχουν πραγματικό κοινωνικοοικονομικό αντίκρυσμα. Άλλωστε, σε μια χώρα όπου η ανεργία των νέων βρίσκεται σε δυσθεώρητα ποσοστά, η ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων από την πολιτεία αλλά και ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός θα αποτελέσουν τα πρώτα βήματα για την επιτυχία ενός μεγάλου αγώνα για την αντιμετώπιση της αιμορραγούσας πληγής της ανεργίας των νέων επιστημόνων. Δεν μπορεί σε μια χώρα που έχει την τύχη να διαθέτει, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το καλύτερο επιστημονικά καταρτισμένο δυναμικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση  το κράτος να μην το αξιοποιεί και όλοι αυτοί οι νέοι που θα μπορούσαν σήμερα να αποτελέσουν την βάση για την ανοικοδόμηση της χώρας να φεύγουν απογοητευμένοι στο εξωτερικό, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους.
Γνωρίζετε όλοι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαθέτει ούτε τις αρμοδιότητες, ούτε τις δομές αλλά ούτε και τη στήριξη που χρειάζεται για να παρέμβει καταλυτικά, ενισχύοντας το έργο της Παιδείας στη χώρα κι αυτό είναι το λάθος. Σε μια εποχή ισοπέδωσης των πάντων, ο Δήμος θα μπορούσε να αποτελέσει το κέντρο όλων αυτών των δράσεων που θα στήριζαν και θα εξασφάλιζαν την πορεία ενός νέου ανθρώπου στη ζωή. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δύναμη, την ποιοτική υπεροχή και την ευελιξία να δημιουργήσει και να εφαρμόσει ένα τέτοιο μείγμα πολιτικών, ώστε ένα παιδί να αισθάνεται προστατευμένο και να αναπτύσσεται γνωστικά σε ένα περιβάλλον ασφάλειας και πραγματικής προοπτικής που θα του εξασφαλίζει η οικογένεια ως μονάδα και η κοινότητα ως σύνολο. Η στήριξη της οικογένειας και της νεολαίας πρέπει και οφείλει να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο κάθε πολιτικής που εφαρμόζουμε, πιέζοντας παράλληλα το κεντρικό κράτος προς την κατεύθυνση της παραχώρησης περισσότερων αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ.
Οι φετινές επιτυχίες των παιδιών μας δεν είναι τυχαίες. Έρχονται στην συνέχεια μιας ιστορικής πορείας που θέλει τους νέους της περιοχής μας πρωτοπόρους στα γράμματα και τον αθλητισμό. Θα τολμούσα να πω ότι τα παιδιά της πόλης μας κάνουν πρωταθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, ξεφεύγοντας από την εσωστρέφεια που σε πολλές περιπτώσεις κυριαρχεί στο Δήμο μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και την πρόοδο. Οι μεγάλες επιτυχίες των νέων μας, πρέπει να μας υπενθυμίζουν ότι δεν είμαστε ούτε τα παραπαίδια της Αττικής, ούτε και μας αξίζει η εικόνα της μιζέριας που κάποιοι τεχνηέντως έχουν δημιουργήσει για μας και προσπαθούν να μας την επιβάλλουν, εξυπηρετώντας συμφέροντα πολύ έξω από εδώ που επιδιώκουν  την υποβάθμιση της πόλης και την χειραγώγηση των δημοτών μας. Εμείς απόψε από εδώ, από αυτή τη γιορτή της νεολαίας, απαντάμε ότι η ενότητα του λαού και η Παιδεία είναι αυτά τα δύο στοιχεία για τα οποία θα παλέψουμε, καθώς είμαστε πλέον πεπεισμένοι ότι χωρίς αυτά δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος. Απαντάμε σε όλους αυτούς που σπέρνουν την διχόνοια και ονειρεύονται την υποταγή μας, ότι όσο αυτή η πόλη θα βγάζει νέους πρωταθλητές τόσο οι δόλιες μεθοδεύσεις τους και οι λαϊκίστικες κορώνες τους θα πέφτουν στο κενό. Εγώ προσωπικά,  ως Δήμαρχος, και όλα τα μέλη της διοίκησης του Δήμου, είμαστε αποφασισμένοι και θα στηρίξουμε με κάθε κόστος τη νέα γενιά, ανάγοντας τις ανάγκες της σε κορωνίδα της πολιτικής μας δράσης. Ξέρουμε πολύ καλά ότι κάθε πρωτοβουλία που βοηθάει την νεολαία είναι κι ένα λιθαράκι στο χτίσιμο της πόλης που ονειρευόμαστε και ελπίζουμε.
Η ευχή μου για σας παιδιά μου, είναι να έχετε πάντα την δύναμη, την τόλμη και την αποφασιστικότητα να ανοίγετε νέους ορίζοντες, ξεπερνώντας κάθε τι χαλασμένο και αναχρονιστικό, να αγωνίζεστε πάντα για όσα βαθιά πιστεύετε, φτιάχνοντας για τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας ένα πλέγμα αρχών που θα έχει ως κέντρο τις ανθρώπινες ανάγκες και θα προάγει θεμελιώδεις και πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, η ειρήνη, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, η εξέλιξη του πολιτισμού, ο εθελοντισμός και όλα όσα βοηθούν τον κόσμο μας να προχωράει και να γίνεται καλύτερος. Στο πέταγμά σας όμως δεν πρέπει να ξεχνάτε ποτέ όλους αυτούς που σας βοήθησαν και μόχθησαν ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία στο όνειρο, δηλαδή τους γονείς και τους  δασκάλους σας, αυτούς που έκαναν νόημα της δικής τους ζωής την πρόοδο και την ευημερία της δικής σας ζωής, και που σήμερα καμαρώνουν έχοντας εκπληρώσει το ύψιστο καθήκον τους προς εσάς και την κοινωνία. Κλείνοντας, θέλω να κρατήσετε βαθιά μέσα στην καρδιά σας ως σημείο αναφοράς για όλη τη ζωή σας την Αττική γη. Να μην ξεχάσετε ποτέ το σπίτι και την πόλη που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε όπου κι αν ζήσετε, όσο κι αν προοδεύσετε στη ζωή, θα πρέπει πάντα  να περηφανεύεστε για την καταγωγή σας και να θυμάστε ότι οι δικές σας επιτυχίες είναι αυτές που θα αλλάξουν όσα σήμερα μας πληγώνουν. Το μέλλον του τόπου είναι στα χέρια σας.