Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Σάββατο 9 Μαρτίου 2013

Τίμησε τις γυναίκες ο Δήμος Φυλής - Η ομιλία του Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραϊμη

Με μια ομιλία πολύπλευρα ευαίσθητη και δυναμική, ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραϊμης χαιρέτησε την εκδήλωση που διοργάνωσε η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο Δήμαρχος Φυλής ως γνήσια προοδευτικός πολιτικός ανέπτυξε τους λόγους που η κοινωνία και το παραγωγικό σύστημα δεν βοηθούν στην εξελικτική πορεία της γυναίκας σε όλους τους τομείς της ζωής, καθώς βασίζονται, όπως είπε, πάνω σε ένα παρωχημένο νομικό και εθιμικό μοντέλο. Ο Δημήτρης Μπουραϊμης εξήρε την προσφορά της γυναίκας ως μητέρας, συζύγου και χειραφετημένου ανθρώπου που διαπρέπει σε όλα τα επίπεδα και ξεκαθάρισε την πάγια προσωπική του άποψη αλλά και άποψη της διοίκησης του Δήμου Φυλής για την προστασία και την υποστήριξη των γυναικών με κάθε μέσο, σκιαγραφώντας παράλληλα με μελανά χρώματα το σκληρό εργασιακό και κοινωνικά άδικο περιβάλλον που βιώνουν οι γυναίκες στην Ελλάδα. Τέλος ζήτησε την συμμετοχή όλων των γυναικών στην πρώτη γραμμή του αγώνα που δίνει ο Δήμος μας ενάντια στην εγκατάσταση των εργοστασίων καύσης στον τόπο μας και τόνισε την σημαντικότατη προσφορά των γυναικών της πόλης μας στην εξέλιξη και την πρόοδο της περιοχής.

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου Φυλής:


Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα βρίσκει ίσως την διεθνή κοινότητα στο ωριμότερο εξελικτικό της σημείο ώστε να ξεκινήσει μια άνευ όρων, αστερίσκων και αναχρονισμών συζήτηση για την πραγματική θέση και τον ρόλο των γυναικών στον αιώνα της εξέλιξης, της πληροφορίας και της πολυεπίπεδης προόδου. Για τη χώρα μας, που αποτελεί μια απόλυτα συμπαγή πατριαρχική κοινωνία, η αίσθηση του κοινωνικού μέτρου που πρέπει να χαρακτηρίζει τις σχέσεις ανδρών και γυναικών χάνεται είτε από κεκτημένη ταχύτητα, είτε λόγω κάποιων παρωχημένων στερεοτύπων, είτε ακόμα και λόγω του νομικού πλαισίου που, παρά τις τροποποιήσεις και την προοδευτική του εξέλιξη κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, παραμένει εννοιοκεντρικό και δύσκαμπτο, με αποτέλεσμα οι γυναίκες στην Ελλάδα να μην έχουν καταφέρει ακόμα να εδραιώσουν δικαιώματα και να παρακάμψουν δυσκολίες που σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου έχουν ξεπεραστεί εδώ και πολλά χρόνια.

Η προσφορά της γυναίκας στο ανθρώπινο γένος, ως φορέας της ίδιας της ζωής και δομικό στοιχείο της ύπαρξής μας ως βιολογικό είδος, είναι ανυπολόγιστη και κεντρική. Όμως, η μητρότητα δε σταματά στη γέννηση ενός νέου ανθρώπου. Αποτελεί τη βάση εξέλιξης της ίδιας της κοινωνίας και των δομών της. Η γυναίκα είναι ο συνδετικός κρίκος της οικογένειας με το κοινωνικό σύνολο. Η κορυφαία προσφορά των σύγχρονων γυναικών δεν περιορίζεται στον αναπαραγωγικό και μητρικό ρόλο. Οι γυναίκες της εποχής μας διαπρέπουν στις επιστήμες και στα γράμματα, στις τέχνες, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, ξεχωρίζουν ως ευφυείς επιχειρηματίες, έχουν αναλάβει ρόλους – κλειδιά στην πολιτική και στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το περιβάλλον και προσφέρουν ως εθελόντριες σε κάθε προσπάθεια για την απάλυνση το ανθρώπινου πόνου. Δυστυχώς, όμως, η θέση της γυναίκας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και οι κοντόφθαλμες και συντηρητικές αντιλήψεις της ίδιας της καθημερινότητας έχουν γίνει τροχοπέδη για την ουσιαστική και απόλυτη ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.

Το καχεκτικό νομικό πλαίσιο που κατοχύρωνε τα βασικά δικαιώματα των γυναικών της χώρας μας στην αγορά εργασίας και προστάτευε την μητρότητα, σήμερα έχει στην ουσία αδρανοποιηθεί στο βωμό της ελεύθερης και ανεξέλεγκτης αγοράς, όπου οι εργοδότες καταστρατηγούν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους και κάτω από την αδιαφορία των ελεγκτικών μηχανισμών της πολιτείας δυσχεραίνουν την θέση της Ελληνίδας μητέρας – εργαζόμενης, επιβάλλοντας συνθήκες και απαιτήσεις εργασίας πολύ μακριά από τα όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί και οι διεθνείς συμφωνίες.  Η σημερινή Ελλάδα της κρίσης περιμένει πολλά από τις γυναίκες που έχουν ψυχική δύναμη, προνοητικότητα και ευελιξία πολύ μεγαλύτερη από αυτή των ανδρών, γι’ αυτό άλλωστε καθεμιά έχει περισσότερους του ενός ρόλους μέσα στην οικογένεια. Εμείς, ως Δήμος, έχουμε αποφασίσει να στηρίξουμε τις γυναίκες γιατί πιστεύουμε στην προσφορά τους και στις ιδιαίτερες δυνάμεις τους και θα σταθούμε πλάι σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει και διασφαλίζει την ευνοϊκότερη παρουσία τους στο κοινωνικό σύνολο, μέχρι τη στιγμή όπου η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θα γίνει πραγματικότητα, μέχρι τη μέρα όπου οι γυναίκες θα σταματήσουν να γίνονται προϊόν εκμετάλλευσης και αποδέκτες βίας και σεξιστικών συμπεριφορών. Άλλωστε, η μεγάλη μας πόλη χρωστάει πολλά και σε πολλές γυναίκες, που άλλες βρίσκονται απόψε μέσα σ’ αυτή την αίθουσα για να βραβευτούν για την προσφορά τους στην εξέλιξη και την πρόοδο του τόπου μας, κι άλλες που προσφέρουν καθημερινά κι αγόγγυστα σαν αφανείς ήρωες στην πατρίδα μας ως μητέρες, σύζυγοι και αγωνίστριες της ζωής.

Για το Δήμο Φυλής, που πριν λίγο καιρό ξεκίνησε ένα μεγάλο αγώνα για τη ζωή και μέλλον μας, έναν αγώνα ενάντια στον περιβαλλοντικό μεσαίωνα των εργοστασίων καύσης που ετοιμάζονται κάποιοι να εγκαταστήσουν στη γη μας, η παρουσία των γυναικών είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Είναι δομικής σημασίας για την επιτυχία των κινητοποιήσεών μας, καθώς οι γυναίκες και η νεολαία έχουν αυτή ακριβώς την ψυχική δύναμη που χρειάζεται κάθε μεγάλος αγώνας για να πετύχει. Εύχομαι από καρδιάς τα όσα θα ειπωθούν απόψε από τις αξιότατες εκπροσώπους του γυναικείου φύλου που βρίσκονται ανάμεσά μας να ανοίξουν νέους δρόμους και να προβληματίσουν προοδευτικά κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο για το μέλλον της γυναίκας στην Ελλάδα και την Ευρώπη.