Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Ομιλία Δημάρχου Φυλής Δημήτρη Μπουραΐμη στα αποκαλυπτήρια προτομής του Ρ. Φεραίου


 
 
 
 
Συνδημότες & συνδημότισσες

 Για τον άντρα που τιμάμε απόψε εδώ έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά. Το μεγαλείο του ξεχωρίζει μέσα στο πάνθεο των εθνικών μας ηρώων, γιατί η αγάπη του για την ελευθερία μετουσιώθηκε σε λυτρωτικό όραμα για ολόκληρο τον ελληνισμό. Ο Ρήγας Φεραίος δεν ξεχώρισε ως πολέμαρχος, καπετάνιος ή αρματολός, αλλά ήταν αυτός που όπλισε το χέρι του σκλαβωμένου ραγιά με τα πύρινα γράμματά του. Ο Ρήγας ήταν αυτός που άναψε το φιτίλι του ‘21. Τα φωτισμένα και επαναστατικά του κηρύγματα – μνημεία του νεοελληνικού Διαφωτισμού, μίλησαν στην ψυχή του αγράμματου Ρωμιού. Οι επαναστατικές του προκηρύξεις σαν φλόγες κατάκαιγαν τα ξερόχορτα της αμφιβολίας και της μιζέριας των τετρακοσίων χρόνων σκλαβιάς. Κανείς δεν αμφιβάλλει πια ότι τα οράματα του Ρήγα έγιναν η θεωρητική βάση που στηρίχτηκε η Ελληνική Επανάσταση.

Ο Φεραίος, όμως, σαν γνήσιος λαϊκός επαναστάτης, δεν περιόρισε τις προοπτικές μιας επανάστασης στα στενά όρια της Ελλάδας. Μίλησε για έναν αγώνα όχι ελληνικό, αλλά παμβαλκανικό απέναντι σε έναν κοινό εχθρό. Πίστεψε με πάθος στην απελευθέρωση των Βαλκανικών λαών και στην ενοποίησή τους, μακριά από εθνικιστικές περιχαρακώσεις και φυλετικές εσωστρέφειες. Κατάλαβε πολύ νωρίς πως οι ανθρωποκεντρικές ιδέες του Διαφωτισμού θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τους σκλάβους των Οθωμανών. Μίλησε για την ανάγκη ενότητας του ελληνισμού και έβαλε τον κάθε Έλληνα απέναντι στην ιστορική ευθύνη που του κληρονόμησε η μοίρα. Σάλπισε το κέλευσμα του ιερού αγώνα σε κάθε μέρος της Ευρώπης και της ανατολής που η μοίρα είχε σκορπίσει τους Έλληνες. Συγκρούστηκε  με τις κατεστημένες αντιλήψεις του κοτζαμπασισμού και του δεσποτισμού και μίλησε ανοιχτά για το ανεκπλήρωτο όνειρο των ενωμένων Βαλκανίων που με μεράκι αποτύπωσε στην «Χάρτα» του.

Ο Ρήγας ήταν σίγουρα ο πρώτος Έλληνας διεθνιστής κι ένας από τους πρώτους οραματιστές της ενωμένης Ευρώπης, έστω κι αν τα δεδομένα της εποχής δεν του επέτρεπαν έναν τόσο εξειδικευμένο και σχεδόν αφάνταστο σχεδιασμό. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας πλήρωσε με την ζωή του όσα πίστευε και μόνο τα λόγια του Μεγάλου Θόδωρου Κολοκοτρώνη θα μπορούσαν να περιγράψουν το μεγαλείο της ψυχής του: «Ο Ρήγας εστάθη ο μεγαλύτερος ευεργέτης της φυλής μας. Το μελάνι του θα είναι πολύτιμο ενώπιον του Θεού, όσο το αίμα του άγιο.»

φώτο, video: ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ