Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010

"Η τραγωδία του Ντάλας" - 47 χρόνια από τη δολοφονία του Τζον Κένεντι


Ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι ήταν Αμερικανός πολιτικός και Πρόεδρος των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο του 1961 ως το Νοέμβριο του 1963. Γεννήθηκε στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης. Ο πατέρας του Τζότζεφ Κένεντι ήταν πετυχημένος επιχειρηματίας ιρλανδικής καταγωγής και είχε διατελέσει πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Κένεντι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Αργότερα εργάστηκε ως δημοσιογράφος για το INS και το 1946 εκλέχτηκε στη βουλή των αντιπροσώπων με το δημοκρατικό κόμμα.

Το 1960, ύστερα από μια θριαμβευτική προεκλογική εκστρατεία, εκλέχτηκε πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τριετής προεδρία του σφραγίστηκε από σημαντικά γεγονότα, άνοιξε νέο κεφάλαιο στην ιστορία των ΗΠΑ αλλά και της ανθρωπότητας. Ήταν εμπνευσμένος ηγέτης, από τους κορυφαίους προέδρους της χώρας του. Σημαντικά γεγονότα της σύντομης προεδρίας του ήταν η αποτυχημένη απόβαση στην Κούβα, η στροφή του αμερικανικού ενδιαφέροντος στο λατινοαμερικανικό χώρο μέσω της «συμμαχίας για την πρόοδο», η «ειρηνική συνύπαρξη» ως πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων ΗΠΑ-ΕΣΣΔ, η έναρξη του πολέμου στην Άπω Ανατολή κ.ά.

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 ο πρόεδρος Κένεντι δολοφονήθηκε στο Ντάλας του Τέξας. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτια και τους αληθινούς αυτουργούς της δολοφονίας του Κένεντι, παρόλο που μια επιτροπή η οποία είχε πρόεδρο τον αρχιδικαστή Γουόρεν, θεώρησε τη δολοφονία ως έργο ενός και μόνο ανθρώπου, του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.