Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ο Δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν


Ο Κάρολος Κουν ήταν σκηνοθέτης του θεάτρου. Γεννήθηκε στην Προύσα το 1908. Τελείωσε τη Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι. Από το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στην αρχή εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, όπου έκανε και τις πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες σε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις έργων όπως «Όρνιθες», «Κύκλωπας», «Πλούτος», «Όνειρο θερινής νυκτός» κ.ά. Από το 1939 εργαζόταν αποκλειστικά ως σκηνοθέτης στο θίασο της Κατερίνας, της Κοτοπούλη κ.ά., ενώ ήδη από το 1934 είχε ιδρύσει και τη Λαϊκή Σκηνή.

Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης σταμάτησε για λίγο τη λειτουργία του το 1945 και άρχισε πάλι τη δραστηριότητά του το 1946. Το 1950 σταμάτησε και πάλι τη λειτουργία του λόγω οικονομικών δυσχερειών, για να επανιδρυθεί το 1954 στον υπόγειο χώρο όπου εξακολουθεί να βρίσκεται. Πέθανε στην Αθήνα στις 14/02/1987.

Από το Θέατρο Τέχνης αποφοίτησαν πολλοί πρωταγωνιστές του σύγχρονου θεάτρου. Η προσφορά του Καρόλου Κουν στο ελληνικό θέατρο είναι τεράστια. Γνώρισε στο κοινό, όχι μόνο της Αθήνας, όλους τους μεγάλους σύγχρονους δραματογράφους και με παραστάσεις υψηλής ποιότητας αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η δουλειά του στο αρχαίο δράμα, που το παρουσίασε με τρόπο προσιτό στις μεγάλες μάζες. Για πολλά χρόνια, επίσης, πρόσφερε θεατρική παιδεία ποιοτικού επιπέδου μέσα από συνεχείς ραδιοφωνικές εκπομπές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.