Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

"Γιορτές Ανοιχτής Πόλης" - Όλες οι προτάσεις του Δημήτρη Ανυφαντάκη στο Συμβούλιο της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων


Με βάση προεκλογική μου τοποθέτηση σχετικά με την πολιτιστική αναβάθμιση του νέου δήμου Φυλής, είχα προτείνει τη δημιουργία των «Εορτών Ανοιχτής Πόλης». Οι Γιορτές αυτές θα αποτελούν ένα πάντρεμα παραδοσιακών χαρακτηριστικών της περιοχής με σύγχρονες πολιτιστικές προσεγγίσεις, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας συλλογικής συμμετοχής των δημοτών σε πολιτιστικές δράσεις που προάγουν την πνευματική ολοκλήρωση και συντελούν στην ουσιαστική ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ της κοινωνίας, της παράδοσης, της σύγχρονης παιδείας και των ανοιχτών οριζόντων δράσης για την ανάκαμψη της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Οι «Γιορτές Ανοιχτής Πόλης» προτείνω να συνδεθούν άμεσα με τον τριήμερο καθιερωμένο εορτασμό των πολιούχων Αγίων των Άνω Λιοσίων. Είναι γενικά αποδεκτό ότι ο μέχρι τώρα τρόπος διεξαγωγής των τριήμερων εορτασμών είναι πια παρωχημένος, δεν προσφέρει τίποτα στον πολιτισμό, ούτε και στις σχέσεις κοινωνίας – Εκκλησίας και δε δίνει την ευκαιρία στους φορείς πολιτισμού και παιδείας της πόλης μας να συμμετέχουν ενεργά στον θεσμοθετημένο προ δεκαετιών εορτασμό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τα προηγούμενα χρόνια ο δήμος αρκούνταν στο να μετατρέπει την κεντρική Πλατεία Ηρώων σε μια υπαίθρια πίστα «σκυλάδικου» της Εθνικής Οδού, ακριβοπληρώνοντας αμφιβόλου ποιότητας τραγουδιστές του «λαϊκοπόπ» πενταγράμμου και παραγκωνίζοντας συνειδητά τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης (σχολεία, Συλλόγους, Φιλαρμονική, κ.ά.). Ταυτόχρονα, δεκάδες μικροπωλητές κατέκλυαν στην κυριολεξία την κεντρική Πλατεία Ηρώων, την οδό Αχαρνών και την Πλατεία Μητροπόλεως, μετατρέποντας τους δρόμους σε ένα υπαίθριο παζάρι αντικειμένων, ζώων και τροφίμων ανεξέλεγκτα, υποβαθμίζοντας την εικόνα και την ποιότητα της πανήγυρης.

Το δικό μου όραμα για την πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου Φυλής δεν περιορίζεται σε φτηνιάρικα πανηγυράκια και ούτε ασφαλώς μπορώ να συναινέσω με την υποκουλτούρα που πρεσβεύει η μίξη φτηνού άσματος, πλαστικής καρέκλας, φωτορυθμικών και «ότι πάρεις ένα ευρώ» από πάγκο λαϊκής. Ο Δήμος Φυλής έχει και το υλικό και το χώρο και τις μονάδες για να δημιουργήσει πολιτιστικά δρώμενα που θα αποτελέσουν σταθμό για την αισθητική ανάπτυξη όλης της Δυτικής Αττικής. Η δημιουργία μιας πόλης πρότυπο, μιας πόλης κέντρου πολιτισμού και τέχνης θα συνεχίσει να αποτελεί στόχο και επιδίωξη μου είτε από τη θέση του αιρετού, είτε από τη θέση του εκπαιδευτικού.

Για τους λόγους αυτούς προτείνω:

α) Την καθιέρωση του τριήμερου εορτασμού των πολιούχων των Άνω Λιοσίων ως βάση των «Γιορτών Ανοιχτής Πόλης» και την άμεση σύνδεσή τους με το γενικότερο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του δήμου που θα ξεκινούν από την 21η Μαϊου στα Άνω Λιόσια και θα ολοκληρώνονται την 15η Αυγούστου στη Φυλή,

β) Τη συμμετοχή των σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και τοπικών καλλιτεχνών στη δημιουργία ενός ποιοτικού προγράμματος διασκέδασης των δημοτών, απαλλαγμένο από σκληρούς ήχους πίστας και υποτίμηση του πνευματικού επιπέδου των κατοίκων. Η Δημιουργία παιδικού φεστιβάλ και η συνάντηση ερασιτεχνικών θεατρικών θιάσων Αττικής στη Φυλή είναι το πρώτο βήμα ανοίγματος της κοινωνίας στο χώρο του ποιοτικού θεάματος. Θεωρώ ότι η προετοιμασία του 3μηνου αυτού φεστιβάλ θα πρέπει να ξεκινά από τις αρχές κάθε και έτους με τη συμμετοχή πολιτικών και πολιτιστικών φορέων.

γ) Γεωγραφικά, οι εκδηλώσεις δεν πρέπει να περιορίζονται στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης. Πρέπει να γίνει άνοιγμα και ευρύτερη συμμετοχή των συνοικιών στον εορτασμό των πολιούχων Αγίων αλλά και γενικότερα στις μετέπειτα εκδηλώσεις. Προτείνω την αποκέντρωση του εορτασμού και τη δημιουργία μικρότερων κατά τόπους εκδηλώσεων στην πλατεία της Δροσούπολης, στην πλατεία του Πανοράματος, στο Βορεινό της Ζωφριάς και στο πάρκο της Ευαγγελίστριας. Η κορύφωση των εκδηλώσεων πρέπει να μεταφερθεί κατόπιν ανάπλασης του χώρου στο φρούριο του Θρασύβουλου στη Φυλή (τόπος εξαιρετικού κάλους και ιστορικής αξίας).

δ) Για το πανηγύρι της 21ης Μαΐου πιστεύω πως η παράδοση πρέπει να παίζει το βασικό ρόλο στην εξέλιξη του εορτασμού. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι οφείλουν να σηκώσουν το βάρος της ψυχαγωγίας κατά τον εορτασμό.

ε) Είμαι κάθετα αντίθετος στη σπατάλη χιλιάδων ευρώ για την πληρωμή ονομάτων πίστας για τη συμμετοχή τους στο πανηγύρι.

στ) Το πολιτιστικό κέντρο του Δήμου θα πρέπει να επανδρωθεί πλην των πολιτικών και από ανθρώπους της τέχνης οι οποίοι θα εργάζονται για το στήσιμο όλων αυτών των εκδηλώσεων, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς, λαογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες.

ζ) Η ανάδειξη του ορεινού όγκου της Πάρνηθας ως φυσικό σύμβολο και χώρο αθλητικών, μουσικών, περιβαλλοντικών και θεατρικών δραστηριοτήτων θα ωθήσει ανθρώπους της τέχνης, αλλά κυρίως τους κατοίκους του λεκανοπεδίου στο να καθιερώσουν στη συνείδησή τους το νέο Δήμο Φυλής, ως κέντρο πολιτισμού, ανθρωπισμού και οικολογίας για ολόκληρη την Αττική.

η) Ετήσια επιχορήγηση από το Δήμο της τάξης των 6.000 Ευρώ σε όλους τους ενεργούς πολιτιστικούς συλλόγους με συγκεκριμένη δράση και στόχους, ώστε να καλύπτουν στο ελάχιστο τα πάγια λειτουργικά τους έξοδα.

Τέλος καλώ τη νέα δημοτική αρχή να μην ακολουθήσει τον εύκολο δρόμο της επανάληψης και του «δεν βαριέσαι, έτσι τα βρήκαμε, έτσι τα συνεχίζουμε» και να αναζητήσει τρόπους ώστε ο Δήμος μας να βγει από το τέλμα του πολιτιστικού μηδενισμού, της υποβάθμισης και της καλλιτεχνικής απαξίωσης, ανοίγοντας νέους δρόμους ανάπτυξης, αξιοποιώντας την φυσική ομορφιά της περιοχής και το άριστης ποιότητας έμψυχο δυναμικό, που σήμερα μαραζώνει ανενεργό και παραμελημένο.

Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων

Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)