Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Κόλαση η ζωή των κατοίκων στον συνοικισμό Τσουκλιδίου Άνω Λιοσίων

Την Κυριακή 15/5 επισκέφτηκα στο πλαίσιο επαφών που ξεκίνησα με τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης των Άνω Λιοσίων, τα γραφεία του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσουκλιδίου. Στην επί τρίωρο συνομιλία μου με τους κατοίκους της περιοχής, που αυθόρμητα γέμισαν τα γραφεία του συλλόγου ενημερώθηκα διεξοδικά για όλα τα προβλήματα του Τσουκλιδίου. Ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Δαραμούσκας τον οποίο ευχαριστώ ιδιαίτερα για την φιλοξενία, μου ανέλυσε όλο το διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου για την αναβάθμιση της ζωής στην περιοχή, παρουσιάζοντάς μου και μια ψηφιακή προβολή με εικόνες και κείμενα μέσω Η/Υ, που δείχνει συνοπτικά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Τσουκλίδι. Στη συνέχεια περιοδεύσαμε σε όλη την περιοχή του Τσουκλιδίου για να διαπιστώσω και οπτικά τα προβλήματα.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο του συλλόγου την πρώτη θέση κατέχει το πάγιο και επί δεκαετίες αίτημα των κατοίκων του κάτω Τσουκλιδίου για ένταξη της περιοχής του στο σχέδιο πόλης, ένα αίτημα που μπορεί να χαρακτηριστεί ως σύγχρονο γεφύρι της Άρτας, με τους αιρετούς της περιοχής να το ανακαλύπτουν και να δεσμεύονται για τη λύση του κάθε προεκλογική περίοδο, ενώ μετεκλογικά το «τακτοποιούν» στο καλάθι των αχρήστων. Η μη ένταξη της περιοχής του κάτω Τσουκλιδίου στο σχέδιο πόλης σημαίνει για τους κατοίκους ομηρία και απόλυτη υποβάθμιση των περιουσιών τους. Κόποι μιας ζωής για την απόκτηση στέγης δεν έχουν αντίκρισμα καθώς σήμερα οι ιδιοκτησίες τους είναι ουσιαστικά αυθαίρετες, χωρίς τη δυνατότητα πώλησης ή μεταβίβασής τους. Η ζωή στο κάτω Τσουκλίδι αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή είναι φριχτή, με τους κατοίκους να προσπαθούν να επιβιώσουν ανάμεσα σε μπάζα, σκουπίδια, παρατημένα κτίρια – εστίες μόλυνσης που αποτελούν άνδρα παρανόμων και αστέγων – μετακινούμενων πληθυσμών, βουνά με χώματα, ανύπαρκτο οδόστρωμα, χόρτα που ξεπερνούν το 1,5 μέτρο στο ύψος, ποντίκια, φίδια και χημικές τουαλέτες να συνθέτουν ένα απόλυτα τριτοκοσμικό σκηνικό, που χαρακτηρίζει την ανάλγητη στάση των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου απέναντι στα προβλήματα των Πολιτών. Όσο για έργα υποδομής βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν. Παντελής έλλειψη φωτισμού, δρόμοι αχάρακτοι φτιαγμένοι από πίσσα πεταμένη πάνω στο χώμα σε απόλυτη ασυμμετρία, λακκούβες, χαντάκια, έλλειψη αποχέτευσης ομβρίων, απουσία οδοσήμανσης δίνουν την εικόνα της εγκατάλειψης του Δημότη στην τύχη του. Στο Άνω Τσουκλίδι τώρα η κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη αλλά αρκούντος παρακμιακή με χωματόδρομους, άσφαλτο γεμάτη λακκούβες και μπαλώματα που κατασκευάστηκε προ δεκαετιών, ανύπαρκτα πεζοδρόμια, εγκαταλειμμένα έργα ανάπλασης πλατειών, υλικά οικοδομών πεταμένα στις άκρες των δρόμων και φυσικά το μεγάλο καρκίνωμα της παραβατικότητας και της εγκληματικής συμπεριφοράς συγκεκριμένων ομάδων να έχει αλλοτριώσει εντελώς την καθημερινότητα των κατοίκων. Από την πλευρά μου δεσμεύτηκα στους Δημότες να καταθέσω τις επόμενες ημέρες εγγράφως, για να έρθει ως θέμα στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων, ώστε να προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα της ένταξης της περιοχής του κάτω Τσουκλιδίου στο σχέδιο πόλης, καθώς και τον καθαρισμό των ελεύθερων χώρων της περιοχής από τα χόρτα και τα σκουπίδια, ώστε να μην κινδυνεύσουν κάτοικοι και περιουσίες ενόψει καλοκαιριού από το ενδεχόμενο πυρκαγιάς. Όσο για τα υπόλοιπα εξίσου φλέγοντα προβλήματα, θα πρέπει να περιμένουμε την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του Δήμου Φυλής, ώστε να τα φέρω ως θέματα σε επόμενες συνεδριάσεις της Κοινότητας.


Μπείτε στο http://tsouklidifilis.blogspot.com/2011/03/blog-post_2143.html για να διαβάσετε όλο το πλαίσιο διεκδίκησης του Συλλόγου Τσουκλιδίου.