Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ομιλία του Παντελή Ασπραδάκη στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ιεράπετρας




Ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αττικής, πραγματοποίησε ομιλία για την προσφορά των Κρητικών εντός και εκτός Ελλάδας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Ιεράπετρας Κρήτης μετά από τιμητική πρόσκληση του Δημάρχου Ιεράπετρας κ. Μανώλη Μαστοράκη.
Στην ομιλία του που είχε τίτλο, «Κρήτες εκτός Κρήτης, Η προσφορά τους στο νησί και στην Ελλάδα», ο βουλευτής εξήρε την προσφορά των Κρητών, των κρητικών συλλόγων αλλά και των παγκόσμιων ομοσπονδιών, που στόχο έχουν να αναδεικνύουν την ιδιαίτερη πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του νησιού, αλλά και να βοηθούν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξή του. Ανθρώπων, όπως είπε, με ήθος, με αγνή αγάπη για το νησί αλλά και τους συμπατριώτες τους. «Με κόπο, μεράκι και κατάθεση ψυχής που απαιτεί μια τέτοια προσπάθεια και βέβαια με αφιέρωση προσωπικού χρόνου από όλους, κατορθώνουν κάθε μέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο να κάνουν βήματα προόδου και να βρίσκονται πάντοτε στην πρωτοπορία των εξελίξεων, όπως και απαιτούν οι ανάγκες των καιρών».
Ταυτόχρονα ανέδειξε το έργο και την προσωπικότητα μεγάλων Κρητών της τέχνης και των γραμμάτων, αλλά και της πολιτικής και την προσφορά τους στο νησί και στην Ελλάδα, ανάμεσα στους οποίους ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσωπικοτήτων που έχουν αφήσει τεράστιο έργο στον τομέα τους και είναι παγκοσμίως γνωστοί. Ο πολιτισμός της Κρήτης αποτελεί έναν από τους πρώτους ευρωπαϊκούς πολιτισμός στον κόσμο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, που άσκησε με διάφορους τρόπους σημαντική επιρροή. «Ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της Κρητικής κουλτούρας, της Κρητικής παράδοσης και κληρονομιάς είναι οι Θρύλοι και οι Παραδόσεις του τόπου, που προσπαθούν να ζωντανέψουν και να αναβιώσουν μέσα από τα κείμενα και τις λέξεις. Η κοιτίδα της Ολυμπιακής Ιδέας και των Ολυμπιακών Αγώνων και η αρχική τέλεσή τους τοποθετείται από κάποιους ιστορικούς στην Κρήτη από όπου διαδόθηκε, και από τοπικό, έγινε πανελλήνιο γεγονός. Κατά την εμφάνιση του Χριστιανισμού στην Ευρώπη, η Κρήτη ήταν από τους πρώτους τόπους που τον δέχτηκαν. Η Κρήτη ως σταυροδρόμι πολιτισμών και τριών ηπείρων έγινε στόχος πολυάριθμων κατακτητών: Ρωμαίων, Ενετών, Αράβων, Τούρκων, Γερμανών. Κανείς δεν μπόρεσε όμως να υποτάξει και να αλλάξει την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία του Κρητικού. Η θυσία του Αρκαδίου θα μένει ορόσημο στους αιώνες και δείγμα του αδούλωτου Κρητικού φρονήματος. Η παρουσία των Κρητικών Εθελοντικών Σωμάτων ήταν έντονη και καταλυτική τόσο κατά τη διεξαγωγή του Μακεδονικού Αγώνα όσο και του Βορειο-ηπειρωτικού Αγώνα το 1914. Η ηγετική φυσιογνωμία του Μεγάλου Κρητικού Ελευθέριου Βενιζέλου δημιούργησε την Ελλάδα του σήμερα. Η Μάχη της Κρήτης άλλαξε τη ροή της Ιστορίας του σύγχρονου κόσμου.» αναφέρει αποσπασματικά ο Παντελής Ασπραδάκης.