Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)

Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

H Συνέντευξη του Δημήτρη Ανυφαντάκη στην εφημερίδα "Δυτική Όχθη"



Οι 10 ερωτήσεις της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ ...

Στον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο

Δημήτρη Ανυφαντάκη


Ονειρεύεται μια κοινωνία, δίκαιη, ανοιχτή και δημιουργική και γοητεύεται από την ιδέα μιας νέας μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόθυμης να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους φόβους των πολιτών. Χωρίζει τα προβλήματα της περιοχής στα καθημερινά και σε εκείνα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και θεωρεί οτι η επιλογή των Δημάρχων στις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να γίνει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις θέσεις τους πάνω σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Δημήτρης Ανυφαντάκης, παρότι δάσκαλος, δεν επιθυμεί ρόλο εκπαιδευτικό αλλά επικουρικό σε ένα δημοτικό συμβούλιο και υπογραμμίζει ότι η επαφή του με τα παιδιά τον αναζωογονεί και τον διορθώνει, γιατί τα παιδιά έχουν το ένστικτο και την ικανότητα να βλέπουν πράγματα που για τους ενήλικες είναι αόρατα...




1) Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η πραγματική μου αγάπη για την πόλη και τους πολίτες και το όραμά μου για μια κοινωνία δίκαιη, ανοιχτή, ελεύθερη και δημιουργική. Η πίστη μου σε ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης με κέντρο τον άνθρωπο, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευθύνες για όλους. Με ίσες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Με ισχυρή κοινωνική πρόνοια, προοδευτική παιδεία και γνώση, και όλα αυτά μαζί ενταγμένα σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης βασισμένο στη δημοκρατία και τη συμμετοχή, στη διαβούλευση και τη συναίνεση, στην παραγωγική οικονομία και στη διαφάνεια, στη σύνθεση και την άρση των αγκυλώσεων και των αποκλεισμών του παρελθόντος, που θα εγγυώνται μια πόλη – κέντρο καινοτομίας και προόδου, ήταν οι λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά και τη συλλογική προκοπή.

2) Ενεργός πολίτης σημαίνει...

Ενεργοί πολίτες είναι όλοι αυτοί οι πολίτες, μαζί κι εγώ, που δυσπιστούμε αλλά και ελπίζουμε, απογοητευόμαστε αλλά και γοητευόμαστε από την ιδέα μιας νέας μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης, ικανής να μας ακούσει και να μας καταλάβει, πρόθυμης να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους φόβους μας και έτοιμης να συγκρουστεί με το παρελθόν και να φέρει την πολυπόθητη Αλλαγή.

3) Αν σας ζητούσαν να ιεραρχήσετε τα προβλήματα των Άνω Λιοσίων, ποια θα θεωρούσατε τα σημαντικότερα;

Τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά και μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, στα χρόνια και στα καθημερινά ή αλλιώς στα προβλήματα επιβίωσης και σε αυτά που αφορούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται αναμφισβήτητα η χωματερή, η παραβατικότητα των Ρομά, η εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ανεργία. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν προβλήματα όπως η κακή ποιότητα των δρόμων, οι προβληματικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, η έλλειψη και η συντήρηση σχολικών κτιρίων, το ιδιόμορφο καθεστώς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η άναρχη δόμηση.

4) Γιατί δεν έχουν λυθεί μέχρι τώρα;

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων, η πιστή τήρηση των κυβερνητικών επιταγών από τις δημοτικές αρχές και η εμπλοκή τους σε φτηνά παιχνίδια εξουσίας, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η πλήρης απουσία διαφάνειας και λογοδοσίας και η απαξίωση του πολίτη και της ουσιαστικής συμμετοχής αυτού στις αποφάσεις μέσω οργανωμένης διαβούλευσης, αποτελούν τους βασικούς λόγους της μη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του Δήμου.

5) Πρέπει η επιλογή Δημάρχου μιας πόλης να συνδέεται με με την ορολογία της κεντρικής πολιτικής σκηνής (π.χ. μνημόνιο κ.λ.π.);

Προεκλογικά, θεωρώ άτοπη τη δημιουργία πολιτικής ατζέντας με άξονες προβλήματα ή ζητήματα πανελλήνιας εμβέλειας. Είναι άκαιρη και παρωχημένη η επιλογή προσώπων με κριτήριο τις κομματικές τους καταβολές ή τις θέσεις τους πάνω σε θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οι εκλογές του Νοέμβρη πρέπει να διεξαχθούν πάνω σε μια βάση υγιούς προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων και με γνώμονα συγκεκριμένες δεσμεύσεις του καθενός για την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων. Πρέπει, με λίγα λόγια, η επιλογή των Δημάρχων να γίνει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

6) Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που πρέπει να διαθέτει μια δημοτική Αρχή;

Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων που θα αποτελέσουν τη νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι η εμπέδωση στην συνείδηση καθενός εξ αυτών ότι δεν ασχολούνται με τα κοινά για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να αποτινάξουν προσωπικές φιλοδοξίες και να εργαστούν για το καλό του τόπου και του λαού. Πρέπει να ξεχάσουν τις κομματικές εξαρτήσεις και να αποκτήσουν αμεσότητα και ευελιξία στον τρόπο δράσης τους, ώστε να μπορούν να αφουγκράζονται τις λαϊκές επιθυμίες. Πρέπει να σέβονται το δημόσιο χρήμα και να στηρίζουν τις πολιτικές τους πάνω στις βασικές αρχές που εκφράζουν κάθε πολίτη: Δημοκρατικές Διαδικασίες, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Τοπικό Σχεδιασμό βασισμένο στη γνώση, Λογοδοσία, Κοινωνική Συνοχή και Συναίνεση στη βάση, ώστε να βαθύνουν και να προχωρήσουν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

7) Ένας Δάσκαλος στο δημοτικό συμβούλιο, σε τι θα εκπαιδεύσει πρωτίστως τους άλλους δημοτικούς συμβούλους;

Αν ο λαός αποφασίσει να με στείλει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι βέβαιο ότι ο ρόλος μου δεν θα είναι εκπαιδευτικός, και επειδή οι πολίτες έχουν κρίση, είμαι σίγουρος ότι το νέο δημοτικό σχήμα θα αποτελείται από ανθρώπους ικανούς, συνεπείς, και έτοιμους να προσφέρουν, οπότε ο ρόλος μου εκεί θα είναι καθαρά επικουρικός στην μεγάλη προσπάθεια που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει για την αναβάθμιση της περιοχής και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει ο «Καλλικράτης» για τη δημιουργία ενός Δήμου – πρότυπο. Ως νέος άνθρωπος έχω να κερδίσω πολλά και να μάθω δίπλα σε εμπειρότερα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να συνεργαστώ.

8) Η επαφή με τα παιδιά σας έχει προσφέρει...

Αγαπώ τα παιδιά και επέλεξα να γίνω εκπαιδευτικός γιατί ήθελα να υπηρετήσω τον άνθρωπο. Η επαφή μου με τα παιδιά με αναζωογονεί και με διορθώνει. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι για μένα ένα ατέλειωτο ταξίδι στον κόσμο της παιδικής αθωότητας και δημιουργικότητας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η εποχή μας. Τολμώ να πω ότι το κέρδος ενός μαθητή από την επαφή του με το δάσκαλο είναι το ίδιο με αυτό που έχει ο δάσκαλος από την επαφή του με το μαθητή. Η καθημερινή μου επικοινωνία με τα παιδιά με έκανε να διαπιστώσω ότι αν τους δίναμε το χρόνο και την ευκαιρία να μας μιλήσουν, είναι σίγουρο ότι η ζωή μας θα άλλαζε ριζικά προς το καλύτερο. Τα παιδιά έχουν το ένστικτο και την ικανότητα να βλέπουν πράγματα που για μας τους ενήλικες είναι αόρατα, γιατί η σκληρή καθημερινότητα μας έκανε διστακτικούς απέναντι στο καλό και στο καινούργιο.

9) Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Δημήτρη Ανυφαντάκη;

Δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να απαντήσω. Ουσιαστικότερη και αντικειμενικότερη θα ήταν η απάντηση που θα παίρνατε από τον υποψ. Δήμαρχο Φυλής και προσωπικό μου φίλο Σάββα Ι. Σάββα, που έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μου ζήτησε να πάρω ενεργά μέρος στην προσπάθεια που κάνει για την αλλαγή σελίδας που χρειάζεται ο τόπος, αλλά κι απ’ όλους αυτούς τους πολίτες που με γνωρίζουν για την κοινωνική ή την εκπαιδευτική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια που κατοικώ στα Άνω Λιόσια και συμμετέχω ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ζωή στην πόλη μας.

10) Η αγαπημένη σας φράση είναι...

Ένα μικρό απόσπασμα από ένα λόγο του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα ρήτορα Ισοκράτη που με εκφράζει απόλυτα και αποτυπώνει άμεσα την εικόνα της σύγχρονης δημοκρατικής λειτουργίας: "Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Η ασφάλεια, δικαίωμα του πολίτη χωρίς περιορισμό των ελευθεριών του


Βασικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η ασφάλεια του πολίτη χωρίς εκπτώσεις στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Τα σώματα ασφαλείας και η δημοτική αστυνομία πρέπει να εξασφαλίζουν στους δημότες άμεση συνδρομή όταν και όπου την χρειαστούν. Να προστατεύουν αποτελεσματικά τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Χρειαζόμαστε ένα κεντρικό σύστημα αστυνόμευσης στην πόλη, το οποίο θα αποτελεί στυλοβάτη των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής εγκληματικότητας. Για την εξασφάλιση του σπουδαίου κοινωνικού αγαθού της δημόσιας ασφάλειας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. Ασφάλεια για τον πολίτη υπάρχει μόνο όταν γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά του δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του.

Όραμά μου είναι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, απαλλαγμένη όχι μόνο από τον κίνδυνο εγκλημάτων, αλλά και από το φόβο. Η ραγδαία ανάπτυξη της εγκληματικότητας στο νέο δήμο μας απαιτεί μια σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη της εγκληματικότητας, τις κοινωνικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, την πολυπολιτισμικότητα, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη δομή της οικογένειας, την εμφάνιση νέων μορφών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Στην πόλη μας υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πολίτη και αναπαράγει φαινόμενα αποκλεισμού και κοινωνικής εσωστρέφειας, και οφείλεται κυρίως στην παραβατικότητα των Ρομά. Η κοινωνική αυτή ομάδα με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να αποτραπούν τα καθημερινά πλέον φαινόμενα εγκληματικής δραστηριότητας.

Οι πολιτικές αυτές που απαιτούνται για την ένταξη και την απογκετοποίηση των ρομά πρέπει να στηρίζονται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την κοινωνική ένταξη και πρόνοια στην πλειοψηφία των Ρομά, καθώς και στον αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση όλων αυτών οι οποίοι σήμερα επαγγελματικά πλέον εκμεταλλεύονται τον αναλφαβητισμό, τη φτώχεια και την μη κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών για την αναπαραγωγή φαινομένων βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.

Θεσμοί όπως οι πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. και ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι μηχανοκίνητες περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, η διατήρηση των δύο αστυνομικών τμημάτων στο Ζεφύρι και στα Άνω Λιόσια, η προστασία των σχολείων και των χώρων όπου δραστηριοποιούνται ή φοιτούν παιδιά και η 24ωρη φύλαξη των δημόσιων χώρων, πρέπει να γίνουν η καθημερινή εικόνα στο νέο δήμο και να αποτελέσουν επιτελικό στόχο για την ίδια την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.

Οι πολιτικές για τη δημόσια τάξη πρέπει να ασκούνται μέσα σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα αιτήματα και τις αγωνίες της κοινωνίας των πολιτών. Το επίπεδο ζωής στη γειτονιά είναι το πιο ουσιαστικό για το μεγαλύτερο αριθμό των κατοίκων και απασχολεί άμεσα την καθημερινότητά τους.

Εδώ είναι που πρέπει να διαδραματίσει και το ρόλο της η Παιδεία. Ένα μεθοδικό βήμα για την αποτροπή αντικοινωνικών συμπεριφορών είναι η ενεργή εμπλοκή του σχολείου στην κοινωνία με δραστήριο τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει πυρήνα πρόληψης εγκληματικών συμπεριφορών, εντάσσοντας στην καθημερινή του πρακτική επεμβάσεις που απομονώνουν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και προάγουν τον εθελοντισμό, τη μαζική συμμετοχή στον αθλητισμό και τη γνώση ως παράγοντα κοινωνικοποίησης των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες.

Ονειρεύομαι ένα σύνολο τοπικών πολιτικών που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: Προσβασιμότητα – Ποιότητα – Καθολικότητα, στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στους πολίτες. Με απλά λόγια, θέλω οι πολίτες του δήμου να μην ξεχωρίζονται από τη διοίκηση με βάση το εισόδημα, την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία τους, και να έχουν την ίδια πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες, να απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και αυτές με τη σειρά τους να βρίσκονται παντού. Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η μετατροπή του σημερινού γραφειοκρατικού, απρόσωπου και κοινωνικά ανάλγητου συστήματος διοίκησης, που προάγει το διαχωρισμό και την ιδιαιτερότητα ως ελάττωμα, και διασπά την κοινωνική συνοχή γιγαντώνοντας την αδικία και τον αποκλεισμό, σε ένα νέο σύστημα φιλικό, άμεσο και δημιουργικό στηριγμένο πάνω στην ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δάσκαλος)

υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής

με την «Ενότητα Πολιτών» του Σάββα Ι. Σάββα

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ανοιχτή Επιστολή του ΔΗΜΗΤΡΗ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗ προς τους Γονείς και τους Εκπαιδευτικούς του νέου Δήμου Φυλής


Φίλες και φίλοι γονείς και εκπαιδευτικοί


Η νέα εποχή με τις νέες απαιτήσεις, όπου οι γνώσεις απαξιώνονται γρήγορα, η οργάνωση της εργασίας αλλάζει και η μάθηση γίνεται διαδικασία ολόκληρης της ζωής, θέλουμε παιδεία με αξίες, με βάση τις αρχές του ουμανισμού, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, του υπεύθυνου και ενεργού πολίτη. Θέλουμε παιδεία που δίνει στους μαθητές, φοιτητές και ενήλικες σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, και αναπτύσσει τη δημιουργικότητά τους. Στόχος μας πρέπει να είναι η συνεχής βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Επενδύουμε στον άνθρωπο, τις γνώσεις και τις δυνατότητές του, στην ικανότητα καινοτομίας, επιχειρηματικής πρωτοβουλίας και απασχόλησης κάθε ατόμου ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες, το ταλέντο και τις γνώσεις του, και όχι ανάλογα με την καταγωγή του, την κοινωνική και γεωγραφική του προέλευση, το φύλο, τη θρησκεία ή την κομματική του ένταξη.

Το εκπαιδευτικό σύστημα που ονειρεύομαι στηρίζεται στην ποιότητα, όπου οι σύγχρονες υποδομές, η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες θα είναι αυτονόητη καθημερινότητα στο σχολείο και το πανεπιστήμιο. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί ως δύναμη ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής, ως εργαλείο αναδιανομής του πλούτου και όχι ως μέσο αναπαραγωγής των κοινωνικών διακρίσεων και δημιουργίας νέων αποκλεισμών. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα συνδεδεμένο με την κοινωνία και την παραγωγή που θα δίνει στους νέους όλες τις δυνατότητες να γίνουν ισότιμοι πολίτες της Ευρώπης.

Οι Έλληνες μαθητές πρέπει να φύγουν άμεσα από τις τελευταίες θέσεις στις διεθνείς συγκρίσεις μέτρησης των επιδόσεων των μαθητών. Η υπάρχουσα κατάσταση στην παιδεία χρειάζεται επειγόντως ανατροπή και ρήξεις. Χρειάζεται μία «επανάσταση», που θα φέρει την εκπαίδευση στο ρυθμό των σύγχρονων εξελίξεων και τη γνώση στην καρδιά της κοινωνίας. Χρειάζεται ένα δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα απελευθερωμένο από τα δεσμά του κρατισμού και της γραφειοκρατίας, ανοιχτό στη δημιουργία, στην ελεύθερη σκέψη, στις τεχνολογίες και στις απαιτήσεις της νέας εποχής. Ένα πραγματικά δημόσιο δωρεάν σύστημα που μειώνει δραστικά το κόστος για την εκπαίδευση στη μέση οικογένεια.

Η άμεση σύνδεση της παιδείας με την αγορά εργασίας και την απασχόληση δίνει προοπτική εργασίας στον άνεργο. Γιατί η ανεργία παραμένει το σημαντικότερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία και αγγίζει πια σχεδόν κάθε οικογένεια.

Κεντρική προτεραιότητά μας πρέπει να είναι η πλήρης απασχόληση, η δημιουργική δουλειά για όλους όσους θέλουν και μπορούν.

Η δέσμευση της νέας δημοτικής αρχής είναι καθαρή: θα αναπτύξουμε συγκροτημένη πολιτική για την οικογένεια κάθε τύπου. Αναπτύσσουμε ειδικές στοχευμένες πολιτικές για όλα τα στάδια, από το ξεκίνημα της οικογένειας, την ανατροφή και εκπαίδευση των παιδιών, μέχρι την τρίτη ηλικία. Βάζουμε τα παιδιά σε πρώτη προτεραιότητα. Δίνουμε τη δυνατότητα σε κάθε παιδί να ξεκινήσει με καλές συνθήκες τη ζωή του, με πρόσθετη στήριξη στα παιδιά που έχουν αυξημένες ανάγκες λόγω φτώχειας, αναπηρίας, ή κοινωνικών διακρίσεων. Εξασφαλίζουμε, με δεσμεύσεις σε όλο μας το πρόγραμμα, πολιτικές φιλικές προς το παιδί. Το παιδί, ως αυτόνομη ύπαρξη, προστατεύεται από ό, τι το απειλεί και βοηθιέται να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Η αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας και εκμετάλλευσης αποτελεί κεντρικό μας στόχο.

Στόχος μου είναι και θα αγωνιστώ για μια πόλη δημιουργική. Πόλη όπου αξίζει κανείς να ζει, να σπουδάζει, να εργάζεται, να επενδύει, να διασκεδάζει. Πόλη που σέβεται την αρχιτεκτονική, τα μνημεία, τον πολιτισμό. Στόχος μου είναι να αποκτήσει ο πολίτης ταυτότητα με την πόλη του. Να ξαναγαπήσει τη δημόσια ζωή, τη συμμετοχή. Να αισθανθεί ότι η γνώμη του μετράει.



Δημήτριος Α. Ανυφαντάκης

Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δάσκαλος)

υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος νέου Δήμου Φυλής

με την «Ενότητα Πολιτών» του Σάββα Ι. Σάββα

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Οι έξι άξονες όπου πρέπει να στηρίζεται η νέα δημοτική αρχή


Για να πετύχουμε τους στόχους μας και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας, απαιτείται μία σειρά μεταρρυθμίσεων. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές προϋποθέτουν σαφείς επεξηγήσεις για την αναγκαιότητά τους, καθαρούς και μετρήσιμους στόχους, διαφανή τρόπο υλοποίησής τους με μέτρα αποκατάστασης των κοινωνικών επιπτώσεών τους, ευρύτερη διαβούλευση έτσι ώστε να επιτευχθεί στο μείζονα δυνατό βαθμό κοινωνική και πολιτική συναίνεση.

Η νέα δημοτική αρχή πρέπει να στηρίζεται σε έξι δυνατούς πυλώνες:

  • την εμπιστοσύνη: της κοινωνίας απέναντι στους δημοτικούς θεσμούς που πρέπει να υπηρετούν όλους τους πολίτες.
  • την αξιολόγηση: ανθρώπων, λειτουργιών και συστημάτων που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
  • τη διαφάνεια: ως προϋπόθεση άσκησης κάθε πολιτικής και μέτρου.
  • την ποιότητα: ως ένα σύνολο προδιαγραφών, κανόνων και δεικτών με βάση τα οποία ορίζονται και περιγράφονται υπηρεσίες και αγαθά του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • τη συμμετοχή: ως κεντρικό άξονα ενός νέου μοντέλου διοίκησης που θα βασίζεται στην οργανωμένη διαβούλευση και την τεκμηριωμένη απόφαση.
  • τη λογοδοσία: όλων όσων ασκούν εξουσία και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα.



Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος) υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής