Απαγορεύεται η αναδημοσίευση των αναρτήσεων του ιστολογίου χωρίς την έγγραφη άδεια του διαχειριστή

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2010

H Συνέντευξη του Δημήτρη Ανυφαντάκη στην εφημερίδα "Δυτική Όχθη"



Οι 10 ερωτήσεις της ΔΥΤΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ ...

Στον υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο

Δημήτρη Ανυφαντάκη


Ονειρεύεται μια κοινωνία, δίκαιη, ανοιχτή και δημιουργική και γοητεύεται από την ιδέα μιας νέας μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόθυμης να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους φόβους των πολιτών. Χωρίζει τα προβλήματα της περιοχής στα καθημερινά και σε εκείνα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και θεωρεί οτι η επιλογή των Δημάρχων στις εκλογές του Νοεμβρίου πρέπει να γίνει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια και όχι με κριτήριο τις θέσεις τους πάνω σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής. Ο Δημήτρης Ανυφαντάκης, παρότι δάσκαλος, δεν επιθυμεί ρόλο εκπαιδευτικό αλλά επικουρικό σε ένα δημοτικό συμβούλιο και υπογραμμίζει ότι η επαφή του με τα παιδιά τον αναζωογονεί και τον διορθώνει, γιατί τα παιδιά έχουν το ένστικτο και την ικανότητα να βλέπουν πράγματα που για τους ενήλικες είναι αόρατα...




1) Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με την τοπική Αυτοδιοίκηση;

Η πραγματική μου αγάπη για την πόλη και τους πολίτες και το όραμά μου για μια κοινωνία δίκαιη, ανοιχτή, ελεύθερη και δημιουργική. Η πίστη μου σε ένα νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης με κέντρο τον άνθρωπο, με ίσα δικαιώματα και ίσες ευθύνες για όλους. Με ίσες δυνατότητες και ίσες ευκαιρίες για όλους. Με ισχυρή κοινωνική πρόνοια, προοδευτική παιδεία και γνώση, και όλα αυτά μαζί ενταγμένα σε ένα νέο μοντέλο διοίκησης βασισμένο στη δημοκρατία και τη συμμετοχή, στη διαβούλευση και τη συναίνεση, στην παραγωγική οικονομία και στη διαφάνεια, στη σύνθεση και την άρση των αγκυλώσεων και των αποκλεισμών του παρελθόντος, που θα εγγυώνται μια πόλη – κέντρο καινοτομίας και προόδου, ήταν οι λόγοι που με ώθησαν να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά και τη συλλογική προκοπή.

2) Ενεργός πολίτης σημαίνει...

Ενεργοί πολίτες είναι όλοι αυτοί οι πολίτες, μαζί κι εγώ, που δυσπιστούμε αλλά και ελπίζουμε, απογοητευόμαστε αλλά και γοητευόμαστε από την ιδέα μιας νέας μορφής τοπικής αυτοδιοίκησης, ικανής να μας ακούσει και να μας καταλάβει, πρόθυμης να αφουγκραστεί τις ανάγκες και τους φόβους μας και έτοιμης να συγκρουστεί με το παρελθόν και να φέρει την πολυπόθητη Αλλαγή.

3) Αν σας ζητούσαν να ιεραρχήσετε τα προβλήματα των Άνω Λιοσίων, ποια θα θεωρούσατε τα σημαντικότερα;

Τα προβλήματα της περιοχής είναι πολλά και μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, στα χρόνια και στα καθημερινά ή αλλιώς στα προβλήματα επιβίωσης και σε αυτά που αφορούν στην ποιότητα ζωής των πολιτών. Στην πρώτη κατηγορία βρίσκονται αναμφισβήτητα η χωματερή, η παραβατικότητα των Ρομά, η εγκληματικότητα και το αίσθημα ανασφάλειας του πολίτη, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η ανεργία. Στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν προβλήματα όπως η κακή ποιότητα των δρόμων, οι προβληματικές διοικητικές υπηρεσίες του Δήμου, η έλλειψη και η συντήρηση σχολικών κτιρίων, το ιδιόμορφο καθεστώς στα μέσα μαζικής μεταφοράς και η άναρχη δόμηση.

4) Γιατί δεν έχουν λυθεί μέχρι τώρα;

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η πελατειακή διαχείριση των προβλημάτων, η πιστή τήρηση των κυβερνητικών επιταγών από τις δημοτικές αρχές και η εμπλοκή τους σε φτηνά παιχνίδια εξουσίας, η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, η πλήρης απουσία διαφάνειας και λογοδοσίας και η απαξίωση του πολίτη και της ουσιαστικής συμμετοχής αυτού στις αποφάσεις μέσω οργανωμένης διαβούλευσης, αποτελούν τους βασικούς λόγους της μη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του Δήμου.

5) Πρέπει η επιλογή Δημάρχου μιας πόλης να συνδέεται με με την ορολογία της κεντρικής πολιτικής σκηνής (π.χ. μνημόνιο κ.λ.π.);

Προεκλογικά, θεωρώ άτοπη τη δημιουργία πολιτικής ατζέντας με άξονες προβλήματα ή ζητήματα πανελλήνιας εμβέλειας. Είναι άκαιρη και παρωχημένη η επιλογή προσώπων με κριτήριο τις κομματικές τους καταβολές ή τις θέσεις τους πάνω σε θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Οι εκλογές του Νοέμβρη πρέπει να διεξαχθούν πάνω σε μια βάση υγιούς προγραμματικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων Δημάρχων και με γνώμονα συγκεκριμένες δεσμεύσεις του καθενός για την επίλυση των προβλημάτων των Δήμων. Πρέπει, με λίγα λόγια, η επιλογή των Δημάρχων να γίνει με καθαρά αυτοδιοικητικά κριτήρια.

6) Ποια είναι τα κύρια στοιχεία που πρέπει να διαθέτει μια δημοτική Αρχή;

Το πρώτο και κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων που θα αποτελέσουν τη νέα δημοτική αρχή πρέπει να είναι η εμπέδωση στην συνείδηση καθενός εξ αυτών ότι δεν ασχολούνται με τα κοινά για να αποκατασταθούν επαγγελματικά, οικονομικά και κοινωνικά. Πρέπει να αποτινάξουν προσωπικές φιλοδοξίες και να εργαστούν για το καλό του τόπου και του λαού. Πρέπει να ξεχάσουν τις κομματικές εξαρτήσεις και να αποκτήσουν αμεσότητα και ευελιξία στον τρόπο δράσης τους, ώστε να μπορούν να αφουγκράζονται τις λαϊκές επιθυμίες. Πρέπει να σέβονται το δημόσιο χρήμα και να στηρίζουν τις πολιτικές τους πάνω στις βασικές αρχές που εκφράζουν κάθε πολίτη: Δημοκρατικές Διαδικασίες, Κοινωνική Δικαιοσύνη, Διαφάνεια, Τοπικό Σχεδιασμό βασισμένο στη γνώση, Λογοδοσία, Κοινωνική Συνοχή και Συναίνεση στη βάση, ώστε να βαθύνουν και να προχωρήσουν οι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

7) Ένας Δάσκαλος στο δημοτικό συμβούλιο, σε τι θα εκπαιδεύσει πρωτίστως τους άλλους δημοτικούς συμβούλους;

Αν ο λαός αποφασίσει να με στείλει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι βέβαιο ότι ο ρόλος μου δεν θα είναι εκπαιδευτικός, και επειδή οι πολίτες έχουν κρίση, είμαι σίγουρος ότι το νέο δημοτικό σχήμα θα αποτελείται από ανθρώπους ικανούς, συνεπείς, και έτοιμους να προσφέρουν, οπότε ο ρόλος μου εκεί θα είναι καθαρά επικουρικός στην μεγάλη προσπάθεια που είμαι βέβαιος ότι θα γίνει για την αναβάθμιση της περιοχής και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που δίνει ο «Καλλικράτης» για τη δημιουργία ενός Δήμου – πρότυπο. Ως νέος άνθρωπος έχω να κερδίσω πολλά και να μάθω δίπλα σε εμπειρότερα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να συνεργαστώ.

8) Η επαφή με τα παιδιά σας έχει προσφέρει...

Αγαπώ τα παιδιά και επέλεξα να γίνω εκπαιδευτικός γιατί ήθελα να υπηρετήσω τον άνθρωπο. Η επαφή μου με τα παιδιά με αναζωογονεί και με διορθώνει. Η εκπαιδευτική διαδικασία είναι για μένα ένα ατέλειωτο ταξίδι στον κόσμο της παιδικής αθωότητας και δημιουργικότητας που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη η εποχή μας. Τολμώ να πω ότι το κέρδος ενός μαθητή από την επαφή του με το δάσκαλο είναι το ίδιο με αυτό που έχει ο δάσκαλος από την επαφή του με το μαθητή. Η καθημερινή μου επικοινωνία με τα παιδιά με έκανε να διαπιστώσω ότι αν τους δίναμε το χρόνο και την ευκαιρία να μας μιλήσουν, είναι σίγουρο ότι η ζωή μας θα άλλαζε ριζικά προς το καλύτερο. Τα παιδιά έχουν το ένστικτο και την ικανότητα να βλέπουν πράγματα που για μας τους ενήλικες είναι αόρατα, γιατί η σκληρή καθημερινότητα μας έκανε διστακτικούς απέναντι στο καλό και στο καινούργιο.

9) Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του Δημήτρη Ανυφαντάκη;

Δεν νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος για να απαντήσω. Ουσιαστικότερη και αντικειμενικότερη θα ήταν η απάντηση που θα παίρνατε από τον υποψ. Δήμαρχο Φυλής και προσωπικό μου φίλο Σάββα Ι. Σάββα, που έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και μου ζήτησε να πάρω ενεργά μέρος στην προσπάθεια που κάνει για την αλλαγή σελίδας που χρειάζεται ο τόπος, αλλά κι απ’ όλους αυτούς τους πολίτες που με γνωρίζουν για την κοινωνική ή την εκπαιδευτική μου δράση όλα αυτά τα χρόνια που κατοικώ στα Άνω Λιόσια και συμμετέχω ενεργά σε όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ζωή στην πόλη μας.

10) Η αγαπημένη σας φράση είναι...

Ένα μικρό απόσπασμα από ένα λόγο του σπουδαίου αρχαίου Έλληνα ρήτορα Ισοκράτη που με εκφράζει απόλυτα και αποτυπώνει άμεσα την εικόνα της σύγχρονης δημοκρατικής λειτουργίας: "Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία."