Βασικός στόχος της νέας δημοτικής αρχής πρέπει να είναι η ασφάλεια του πολίτη χωρίς εκπτώσεις στις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα. Τα σώματα ασφαλείας και η δημοτική αστυνομία πρέπει να εξασφαλίζουν στους δημότες άμεση συνδρομή όταν και όπου την χρειαστούν. Να προστατεύουν αποτελεσματικά τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.
Χρειαζόμαστε ένα κεντρικό σύστημα αστυνόμευσης στην πόλη, το οποίο θα αποτελεί στυλοβάτη των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα θα είναι και ένας αποτελεσματικός μηχανισμός πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής εγκληματικότητας. Για την εξασφάλιση του σπουδαίου κοινωνικού αγαθού της δημόσιας ασφάλειας σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπάρχουν διλήμματα μεταξύ ελευθερίας και ασφάλειας. Ασφάλεια για τον πολίτη υπάρχει μόνο όταν γίνονται σεβαστά τα συνταγματικά του δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες του.
Όραμά μου είναι μια κοινωνία ενεργών πολιτών, απαλλαγμένη όχι μόνο από τον κίνδυνο εγκλημάτων, αλλά και από το φόβο. Η ραγδαία ανάπτυξη της εγκληματικότητας στο νέο δήμο μας απαιτεί μια σύγχρονη αντιεγκληματική πολιτική, που θα λαμβάνει υπόψη της την εξέλιξη της εγκληματικότητας, τις κοινωνικές αλλαγές και μετασχηματισμούς, την πολυπολιτισμικότητα, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και στη δομή της οικογένειας, την εμφάνιση νέων μορφών φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.
Στην πόλη μας υπάρχει μια συγκεκριμένη ιδιαιτερότητα η οποία υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής του πολίτη και αναπαράγει φαινόμενα αποκλεισμού και κοινωνικής εσωστρέφειας, και οφείλεται κυρίως στην παραβατικότητα των Ρομά. Η κοινωνική αυτή ομάδα με τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά πρέπει άμεσα να ενταχθεί στο κοινωνικό σύνολο, ώστε να αποτραπούν τα καθημερινά πλέον φαινόμενα εγκληματικής δραστηριότητας.
Οι πολιτικές αυτές που απαιτούνται για την ένταξη και την απογκετοποίηση των ρομά πρέπει να στηρίζονται πάνω σε τρεις βασικούς πυλώνες: στην προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των δημοτών, στη λήψη αποτελεσματικών αποφάσεων για την κοινωνική ένταξη και πρόνοια στην πλειοψηφία των Ρομά, καθώς και στον αποκλεισμό και στην περιθωριοποίηση όλων αυτών οι οποίοι σήμερα επαγγελματικά πλέον εκμεταλλεύονται τον αναλφαβητισμό, τη φτώχεια και την μη κοινωνική ένταξη των ανθρώπων αυτών για την αναπαραγωγή φαινομένων βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς.
Θεσμοί όπως οι πεζές περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ. και ο αστυνομικός της γειτονιάς, οι μηχανοκίνητες περιπολίες της δημοτικής αστυνομίας τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων, η διατήρηση των δύο αστυνομικών τμημάτων στο Ζεφύρι και στα Άνω Λιόσια, η προστασία των σχολείων και των χώρων όπου δραστηριοποιούνται ή φοιτούν παιδιά και η 24ωρη φύλαξη των δημόσιων χώρων, πρέπει να γίνουν η καθημερινή εικόνα στο νέο δήμο και να αποτελέσουν επιτελικό στόχο για την ίδια την αναβάθμιση της ζωής στην πόλη.
Οι πολιτικές για τη δημόσια τάξη πρέπει να ασκούνται μέσα σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας μεταξύ κεντρικής εξουσίας, περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης, με το βλέμμα πάντα στραμμένο στα αιτήματα και τις αγωνίες της κοινωνίας των πολιτών. Το επίπεδο ζωής στη γειτονιά είναι το πιο ουσιαστικό για το μεγαλύτερο αριθμό των κατοίκων και απασχολεί άμεσα την καθημερινότητά τους.
Εδώ είναι που πρέπει να διαδραματίσει και το ρόλο της η Παιδεία. Ένα μεθοδικό βήμα για την αποτροπή αντικοινωνικών συμπεριφορών είναι η ενεργή εμπλοκή του σχολείου στην κοινωνία με δραστήριο τρόπο, έτσι ώστε να αποτελέσει πυρήνα πρόληψης εγκληματικών συμπεριφορών, εντάσσοντας στην καθημερινή του πρακτική επεμβάσεις που απομονώνουν φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας και προάγουν τον εθελοντισμό, τη μαζική συμμετοχή στον αθλητισμό και τη γνώση ως παράγοντα κοινωνικοποίησης των ανθρώπων με ιδιαιτερότητες.
Ονειρεύομαι ένα σύνολο τοπικών πολιτικών που θα βασίζεται στο τρίπτυχο: Προσβασιμότητα – Ποιότητα – Καθολικότητα, στις υπηρεσίες που προσφέρει ο δήμος στους πολίτες. Με απλά λόγια, θέλω οι πολίτες του δήμου να μην ξεχωρίζονται από τη διοίκηση με βάση το εισόδημα, την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία τους, και να έχουν την ίδια πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες, να απολαμβάνουν το ίδιο υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και αυτές με τη σειρά τους να βρίσκονται παντού. Βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η μετατροπή του σημερινού γραφειοκρατικού, απρόσωπου και κοινωνικά ανάλγητου συστήματος διοίκησης, που προάγει το διαχωρισμό και την ιδιαιτερότητα ως ελάττωμα, και διασπά την κοινωνική συνοχή γιγαντώνοντας την αδικία και τον αποκλεισμό, σε ένα νέο σύστημα φιλικό, άμεσο και δημιουργικό στηριγμένο πάνω στην ανθρωπιά και την κοινωνική αλληλεγγύη.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΑΝΥΦΑΝΤΑΚΗΣ
Εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δάσκαλος)
υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής
με την «Ενότητα Πολιτών» του Σάββα Ι. Σάββα