Το περιβάλλον είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών επιλογών της νέας δημοτικής διοίκησης. Πρέπει να αποτελεί αναπτυξιακό πόρο και συγκριτικό πλεονέκτημα. Η πολιτική μας για το περιβάλλον και ο νέος ενεργειακός σχεδιασμός αποτελούν τους δύο πυλώνες της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και πολιτικής με κέντρο την πράσινη πόλη. Μόνο αν συνδυάσουμε το περιβάλλον, την εξορυκτική βιομηχανία, την ενέργεια και τις μεταφορές, θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε αποτελεσματικά στην κρίσιμη προσπάθεια που γίνεται σε πανευρωπαϊκό αλλά και τοπικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης.
Θέλουμε το περιβάλλον να αποτελέσει τη βάση όχι μόνο για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, αλλά και για την ανάπτυξη της πόλης και την ενεργειακή της ανεξαρτητοποίηση. Η ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας και της «πράσινης» επιχειρηματικότητας πρέπει να αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα της νέας δημοτικής αρχής, με στόχο την αύξηση των θέσεων εργασίας. Τώρα, είναι η στιγμή να διαμορφώσουμε μια νέα «πράσινη» συνείδηση στον κάθε πολίτη, καλύπτοντας το έλλειμμα στην πληροφόρηση και αναδεικνύοντας τα αποτελέσματα της συλλογικής δράσης. Τα περιβαλλοντικά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με τη συμμετοχή όλων των πολιτών και την ποιοτική αναβάθμιση της δημοτικής λειτουργίας.
Το κλείσιμο της χωματερής των Άνω Λιοσίων, που αποτελεί δέσμευση του υποψηφίου Δημάρχου Φυλής Σάββα Ι. Σάββα, θα είναι το πρώτο βήμα για την ουσιαστική αλλαγή της εικόνας του νέου δήμου, την αποδέσμευση του περιβάλλοντος από μια τεράστια πηγή μόλυνσης και την πρακτική καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων.
Πρωταρχικό μέλημα και στοίχημα πρέπει να είναι η μείωση του όγκου των απορριμμάτων. Οικονομικά κίνητρα για τη μείωση του όγκου των συσκευασιών και λιπασματοποίηση οργανικών απορριμμάτων σε οικιακή κλίμακα. Κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση και ανάκτηση υλικών και ενέργειας. Αναθεώρηση του συστήματος κοστολόγησης στερεών αποβλήτων με βάση την παραγόμενη ποσότητα ανά νοικοκυριό και εισαγωγή κινήτρων για την ανακύκλωση. Άμεση κατάργηση και αποκατάσταση των χώρων μη ελεγχόμενης εναπόθεσης απορριμμάτων. Ίδρυση νέων διαδημοτικών φορέων διαχείρισης απορριμμάτων που να απορροφούν τα οφέλη της εναλλακτικής διαχείρισης. Ενεργοποίηση όλων των θεσμικών οργάνων σχεδιασμού και χάραξης της τοπικής υδάτινης πολιτικής. Ολοκληρωμένη διαχείριση και επεξεργασία των αστικών λυμάτων με την κατασκευή αναγκαίων συμπληρωματικών υποδομών και λειτουργία τους στη βάση της διαδημοτικής συνεργασίας. Επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για τις ανάγκες μη ευαίσθητων χρήσεων. Ανάκτηση του κόστους της χρήσης νερού, λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικά και περιβαλλοντικά δεδομένα. Επανενεργοποίηση των διοικητικών συμβουλίων των τοπικών φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Επαρκής στελέχωση, χρηματοδότηση και πολιτική υποστήριξη του έργου των φορέων διαχείρισης για την προστασία και ανάδειξη των οικοσυστημάτων, της φυσικής κληρονομιάς και του τοπίου. Αναδασώσεις και δράσεις σε επιλεγμένα περιαστικά δάση και ορεινούς όγκους, όπως η Πάρνηθα. Κλείσιμο όλων των λατομείων που δεν πληρούν τις προδιαγραφές και υποβαθμίζουν το περιβάλλον και αποκατάσταση του τοπίου σε ενεργά ή εγκαταλελειμμένα λατομεία με προτεραιότητα στις περιαστικές περιοχές. Αποκατάσταση μολυσμένων εδαφών.
Στόχος μας πρέπει να είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο σύνολο του κτιριακού τομέα, η μείωση της σπατάλης στη χρήση του νερού, ο διπλασιασμός της ανακύκλωσης, η αποκατάσταση, αξιοποίηση και ανάπλαση του χώρου όπου μέχρι σήμερα βρίσκεται η χωματερή, μετά το κλείσιμό της, και η θεσμική κατοχύρωση της περιβαλλοντικής παιδείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Πολιτική της νέας δημοτικής αρχής οφείλει να είναι η μέγιστη δυνατή διείσδυση των τεχνολογιών, του εξοπλισμού και των εφαρμογών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με ενεργό συμμετοχή των καταναλωτών και της τοπικής κοινωνίας.
Η οικολογική συνειδητοποίηση και η οργανωμένη δράση για την προστασία του περιβάλλοντος είναι ένα ζήτημα που τα τελευταία χρόνια κυρίως, και κάτω από την πίεση των τεράστιων εγκλημάτων κατά του πλανήτη, απασχολεί όλο και περισσότερο τον καθένα από εμάς, και κάπως καθυστερημένα βέβαια, αρχίζει να γίνεται αντικείμενο συζητήσεων και προβληματισμού από τη μεγαλύτερη μερίδα του κοινωνικού συνόλου. Οι καιροί έχουν αλλάξει και χρέος του κάθε πολίτη είναι να αμύνεται επιτιθέμενος απέναντι σε κάθε λογική και σε κάθε μικροπολιτικό συμφέρον που θέλει να μετατρέψει την γειτονιά του και την πόλη του σε τόπο ακατάλληλο για τη ζωή του ίδιου και των παιδιών του.
Δημήτρης Α. Ανυφαντάκης
Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)
υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Φυλής (τοπικό ψηφοδέλτιο Άνω Λιοσίων)
με την «ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ» του Σάββα Ι. Σάββα