Στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας βρίσκονται από τη μία το μεσημέρι της Κυριακής, 56 παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι είχαν προσαχθεί κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ.
Εκεί έχει εγκατασταθεί και συνεργείο του ΚΕΛΠΝΟ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι πρώτες υγειονομικές εξετάσεις στους μεταφερθέντες.
Στο μεταξύ, στις 7 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση κατοίκων της περιοχής στην Αστυνομική Ακαδημία, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την εγκατάσταση του κέντρου κράτησης στο συγκεκριμένο χώρο.
Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε μήνυμά του στο facebook, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του πρώτου κέντρου στην Αμυγδαλέζα, δηλώνεί ότι: «Σέβομαι απόλυτα τις αγωνίες και τους φόβους των τοπικών κοινωνιών, είμαι βέβαιος, όμως, ότι θα καταλαγιάσουν μόλις ζήσουν στην πράξη τη λειτουργία των Κέντρων Κλειστής Φιλοξενίας και δουν ότι η εγκληματικότητα περιορίζεται και οι συμμορίες δεν έχουν πια έδαφος να κινηθούν.
Δεν θα κάνουμε τη χάρη αυτών που θέλουν μια Πολιτεία άπραγη, γυμνή και ανοχύρωτη, για να λεηλατούν σε βάρος της. Τηρούμε τη νομιμότητα, εφαρμόζουμε ευρωπαϊκές λύσεις, προστατεύουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά και τα δικαιώματα των ίδιων των παράνομων μεταναστών. Η Ελλάδα διαθέτει συντεταγμένη Πολιτεία με υποδομές και πολιτικές, δεν είναι ξέφραγο αμπέλι».
Επίσης, μέσω twitter ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρει ακόμη πως «με την Αμυγδαλέζα αποδεικνύουμε ότι μια κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να λειτουργεί ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές».
Η άποψη του Δήμου Φυλής:
Κάθετα αντίθετος στη δημιουργία Κέντρου κράτησης μεταναστών, όχι μόνο στην Αμυγδαλέζα, αλλά σε οποιαδήποτε περιοχή, εμφανίστηκε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, μιλώντας στην συνεδρίαση της ΠΕΔΑ. Ο κ. Μπουραίμης τόνισε ότι συμμερίζεται απόλυτα την αγωνία των κατοίκων των Αχαρνών και ζήτησε να σταματήσει οποιαδήποτε εργασία στην Αμυγδαλέζα αλλά υποστήριξε ότι δεν είναι αρμόδιο όργανο η ΠΕΔΑ να νομοθετήσει και η απόφασή της δεν έχει νομικό έρεισμα.
«Η απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη είναι αντισυνταγματική, δεν έχει νομικό υπόβαθρο. Πρέπει δήμοι και Περιφέρεια να συνεργαστούν και οι αποφάσεις τους να έχουν περιοριστικό χαρακτήρα για την πολιτεία» ανέφερε.
Ο δήμαρχος Φυλής υπογράμμισε ότι συντάχθηκε με την απόφαση του προεδρείου, γιατί εκπροσωπεί το 80% του ελληνικού κοινοβουλίου, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις και πρόσθεσε: «Το όργανο των Δημάρχων, η ΠΕΔΑ, πρέπει να είναι ενωμένο γιατί όλοι συμφωνούμε στο ίδιο πράγμα ότι δεν θέλουμε τα κέντρα. Η συμμετοχή της ΠΕΔΑ θα δώσει άλλη δύναμη και άλλη βαρύτητα στη συνάντηση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η δημιουργία τέτοιων Κέντρων είναι τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης να βγουν μπροστά και με κοινή δράση».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δήμαρχος Φυλής εκτιμά ότι το θέμα θα έπρεπε να τεθεί ξανά στο Περιφερειακό συμβούλιο, προκειμένου να ληφθεί μια συγκεκριμένη και σαφής απόφαση – αντί της υπάρχουσας γενικής και αόριστης - η οποία θα απαγόρευε τη δημιουργία Κέντρων μεταναστών κοντά σε οικιστικό ιστό.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΔΑ στις 29 Μαρτίου, που τέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος το θέμα της δημιουργίας τριών Κέντρων στην Αττική, ο Δημήτρης Μπουραίμης είχε εκφράσει την πλήρη αντίθεση του με την προοπτική λειτουργίας τέτοιων Κέντρων, θέτοντας σε αμφιβολία τόσο τη σκοπιμότητα όσο και την αποτελεσματικότητά τους και, μάλιστα, είχε αναλύσει εκτενώς τα επιχειρήματά του.