Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)
Δελτίο τύπου παρουσίασης βιβλίου Αντώνη Ανυφαντάκη "Σε άγονη γη ...9+3 διηγήματα" (+φωτό)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Πρόγραμμα Ρομά της Ιεράς Μητρόπολης Ιλίου (Δελτίο τύπου)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)
Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Μητροπολίτης και αντιπροσωπεία της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)
Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)
Βραβεύτηκε με "Bravo Award" ο Όμιλος ΕΛΠΕ για το πρόγραμμα Ρομά της Ι.Μ. Ιλίου (Δελτίο Τύπου + Φώτο)
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011
Δεν εκλέχτηκε Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης στο Δήμο Φυλής
Ούλοφ Πάλμε, όταν οι ιδέες δολοφονούνται
Ο Ούλοφ Πάλμε ήταν Σουηδός πολιτικός, πρωθυπουργός της χώρας του επί σειρά ετών, μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής ζωής κατά την εικοσαετία 1965-1985. Γεννήθηκε στη Στοκχόλμη το 1927. Από νέος αναμείχτηκε στην πολιτική και το 1958 εκλέχτηκε μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου. Συμμετείχε ως υπουργός στις κυβερνήσεις των σοσιαλδημοκρατών κατά τη δεκαετία του 1960. Ηγέτης από το 1968 του κόμματος των σοσιαλδημοκρατών, διατέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως τις 28/2/1986, χρονιά κατά την οποία δολοφονήθηκε από άγνωστο οπλοφόρο. Ο Ούλοφ Πάλμε αγωνίστηκε για την παγκόσμια ειρήνη και τον αφοπλισμό, ενώ υπερασπίστηκε πάντοτε τα ζητήματα ευρωπαϊκής ασφάλειας. Από το 1982 συμμετείχε στην «πρωτοβουλία των έξι» ηγετών, μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου, για την παγκόσμια ειρήνη.
Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011
Μια σπουδαία γυναίκα - επιστήμονας - αγωνίστρια - πολιτικός
Η Αμαλία Φλέμιγκ-Κουτσούρη ήταν Ελληνίδα γιατρός και πολιτικός, στέλεχος της αντίστασης κατά της δικτατορίας (1967-1974). Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1912. Σπούδασε ιατρική στο πανεπιστήμιο της Αθήνας, στο Παρίσι και το Λονδίνο, όπου και εργάστηκε ως βιολόγος. Ήταν σύζυγος του ευεργέτη της ανθρωπότητας βιολόγου και εφευρέτη της πενικιλίνης Αλεξάντερ Φλέμιγκ, με τον οποίο συνεργάστηκαν για αρκετά χρόνια και αργότερα παντρεύτηκαν. Στη διάρκεια της δικτατορίας αποτέλεσε σύνδεσμο μεταξύ παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων, έκρυβε αντιστασιακούς με κίνδυνο την προσωπική της ελευθερία και ζωή και χρησιμοποίησε το κύρος της για να ευαισθητοποιήσει τη διεθνή κοινή γνώμη. Το 1977 εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ενώ επανεκλέχτηκε το 1981 και το 1985. Πέθανε στην Αθήνα στις 26/2/1986.
Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
Μπασκετική μέρα για τα Άνω Λιόσια - Επιτυχημένη η αθλητική ημερίδα του ΔΑΣ
Δρ ΠΑΠ, ένας από τους σωτήρες της ανθρωπότητας
Ο Γεώργιος Παπανικολάου ήταν Έλληνας γιατρός. Γεννήθηκε το 1883. Αποφοίτησε το 1904 από το πανεπιστήμιο της Αθήνας και στη συνέχεια σπούδασε βιολογία στο πανεπιστήμιο του Μονάχου. Μετά το τέλος των βαλκανικών πολέμων πήγε στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε ερευνητική εργασία στο πανεπιστήμιο του Κορνέλ. Στη συνέχεια δίδαξε στο ίδιο πανεπιστήμιο ιστολογία και ανατομία. Ο Παπανικολάου έγινε γνωστός σ' όλο τον κόσμο με την ανακάλυψη της μεθόδου για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας (ΠΑΠ τεστ). Η μέθοδος αυτή καθιερώθηκε διεθνώς και το 1961 ο Παπανικολάου προτάθηκε ως υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία στις ΗΠΑ και με βραβείο του ΟΗΕ. Ήταν επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Μια αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς του υπήρξε η ίδρυση του «Ινστιτούτου Παπανικολάου» στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Πέθανε στις ΗΠΑ στις 19/2/1961.
ΠΑΠ τεστ ή τεστ Παπανικολάου. Προληπτική μέθοδος που ανιχνεύει ανωμαλίες στη μορφολογία των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια διαφορικού τύπου χρώση που προσδιορίζει την οξινοφιλία και τη βασεοφιλία του κυτταροπλάσματος. Σ' αυτή η χρώση του κυτταροπλάσματος επιτυγχάνεται με τη χρησιμοποίηση δύο χρωστικών διαλυμάτων (του πορτοκαλιού G και του μείγματος φωτεινού πράσινου, καστανού του Μπίσμαρκ και ηωζίνης) και η χρώση των πυρήνων με τη χρησιμοποίηση της αιματοξυλίνης.
Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011
Μολιέρος, ο μετρ της Γαλλικής Κωμωδίας
Μολιέρος ήταν το ψευδώνυμο του Γάλλου θεατρικού συγγραφέα Ζαν Μπατίστ Ποκλέν. Γεννήθηκε στο Παρίσι το 1622. Ο πατέρας του ήταν ταπητουργός του βασιλιά. Ο Μολιέρος αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Κλερμόν και πήρε το πτυχίο της νομικής από το πανεπιστήμιο της Ορλεάνης. Η αγάπη του για το θέατρο τον ώθησε να ζητήσει το μερίδιο της κληρονομιάς του για να συνεταιριστεί με την ηθοποιό Μπεζάρ και μερικούς φίλους και συγγενείς, ώστε να ιδρύσουν το «Διάσημο θέατρο». Το ξεκίνημα στάθηκε πολύ δύσκολο γιατί μετά από αποτυχίες και χρέη οδηγήθηκε στη φυλακή. Αφού αποφυλακίστηκε περιόδευσε με το θίασό του σε όλη τη Γαλλία και γνώρισε μεγάλη επιτυχία.
Το 1658 εμφανίστηκε στο Λουδοβίκο ΙΔ΄. Με το πρώτο του έργο απέσπασε τη φιλία του και έχοντας για στήριγμα την εύνοια του βασιλιά και τη φιλία των Μπουαλό και Λαφοντέν, ο Μολιέρος αγωνίστηκε για να επιβληθεί ως θιασάρχης, ηθοποιός και συγγραφέας. Σε 14 χρόνια έγραψε τριάντα περίπου έργα (πολλά σε 5 πράξεις), που αναγνωρίστηκαν ως αριστουργήματα. Απόκτησε πολλούς εχθρούς και συκοφάντες. Πέθανε πάνω στη σκηνή μόλις έπεσε η αυλαία στην παράσταση του έργου του «Κατά φαντασίαν ασθενής».
Οι κυριότερες κωμωδίες του είναι: «Σχολή των γυναικών» (1662), «Ταρτούφος» (1664-1669), «Δον Ζουάν» (1665), «Ο μισάνθρωπος» (1666), «Ο φιλάργυρος» (1668), «Ο αρχοντοχωριάτης» (1670), «Οι λόγιες» (1672), «Ο κατά φαντασία ασθενής» (1673), «Γιατρός με το στανιό» (φάρσα, 1676). Στις μεγάλες του κωμωδίες ο Μολιέρος δε σκοπεύει στην πλοκή ή την πηγή του γέλιου, αλλά στην ανάγλυφη παρουσίαση των χαρακτήρων των ηρώων του, που ενώ είναι ξεκάθαρα ατομικοί, παραμένουν διαχρονικοί: οι αστοί, οι ευγενείς, οι ερωτευμένοι, οι φιλόδοξοι, οι γελοίοι, οι κακοί, οι εγωιστές, ή και αντίθετα οι δυνατοί χαρακτήρες, τα σοφά πνεύματα, οι τίμιοι άνθρωποι.
Ο Μολιέρος κατηγορήθηκε ότι υπερβάλλει ή απλοποιεί. Με τη σκόπιμη όμως αυτή μεταμόρφωση μπορούσε να τονίζει όλα τα ελαττώματα ώστε να προκαλέσει την κωμική, τη γελοία πλευρά τους. Από την κοινωνική και ηθική του σάτιρα ξεπροβάλλει μια ηθική έντονα ανθρώπινη, έξω από τις κατεστημένες ηθικοθρησκευτικές αντιλήψεις. Πίστευε στη νομιμότητα του ενστίκτου. Συνεχίζοντας την παράδοση του Ραμπελέ και του Μοντέν, θεωρούσε πως η φύση είναι καλή και πανίσχυρη, αλλά πως πρέπει να τίθενται και όρια που καθορίζει η κοινωνική ζωή, η φιλία, η καλοσύνη, η ανοχή.
Η γλώσσα του είναι έντονη, γεμάτη χρώμα, αποτελεσματικά θεατρική. Το ύφος του Μολιέρου είναι θεατρικό, έχει τη ζωντάνια της συνομιλίας του φυσικού διαλόγου και είναι πάντα σύμφωνο με το χαρακτήρα και την ιδιότητα εκείνου που μιλά.
Ο Μολιέρος αποτελεί κορυφαία μορφή της δραματικής δημιουργίας. Πολλά από τα έργα του έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά. Πέθανε στις 17/02/1673.
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Ο Δάσκαλος του θεάτρου Κάρολος Κουν
Ο Κάρολος Κουν ήταν σκηνοθέτης του θεάτρου. Γεννήθηκε στην Προύσα το 1908. Τελείωσε τη Ροβέρτειο Σχολή στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια σπούδασε στο Παρίσι. Από το 1929 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Στην αρχή εργάστηκε ως καθηγητής αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, όπου έκανε και τις πρώτες σκηνοθετικές του απόπειρες σε μαθητικές θεατρικές παραστάσεις έργων όπως «Όρνιθες», «Κύκλωπας», «Πλούτος», «Όνειρο θερινής νυκτός» κ.ά. Από το 1939 εργαζόταν αποκλειστικά ως σκηνοθέτης στο θίασο της Κατερίνας, της Κοτοπούλη κ.ά., ενώ ήδη από το 1934 είχε ιδρύσει και τη Λαϊκή Σκηνή.
Το 1942 ίδρυσε το Θέατρο Τέχνης και τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Το Θέατρο Τέχνης σταμάτησε για λίγο τη λειτουργία του το 1945 και άρχισε πάλι τη δραστηριότητά του το 1946. Το 1950 σταμάτησε και πάλι τη λειτουργία του λόγω οικονομικών δυσχερειών, για να επανιδρυθεί το 1954 στον υπόγειο χώρο όπου εξακολουθεί να βρίσκεται. Πέθανε στην Αθήνα στις 14/02/1987.
Από το Θέατρο Τέχνης αποφοίτησαν πολλοί πρωταγωνιστές του σύγχρονου θεάτρου. Η προσφορά του Καρόλου Κουν στο ελληνικό θέατρο είναι τεράστια. Γνώρισε στο κοινό, όχι μόνο της Αθήνας, όλους τους μεγάλους σύγχρονους δραματογράφους και με παραστάσεις υψηλής ποιότητας αντιπροσώπευσε επάξια την Ελλάδα σε διάφορα θεατρικά φεστιβάλ του εξωτερικού. Ιδιαίτερη βαρύτητα είχε η δουλειά του στο αρχαίο δράμα, που το παρουσίασε με τρόπο προσιτό στις μεγάλες μάζες. Για πολλά χρόνια, επίσης, πρόσφερε θεατρική παιδεία ποιοτικού επιπέδου μέσα από συνεχείς ραδιοφωνικές εκπομπές του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας.
Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011
Ο μεγάλος διαφωτιστής της Γαλλικής Επανάστασης
Μοντεσκιέ Κάρολος Λουδοβίκος ντε Σεκοντά ήταν Γάλλος φιλόσοφος, συγγραφέας και πολιτειολόγος, πρόδρομος των ιδεών που ενέπνευσαν τη Γαλλική Επανάσταση. Η μεγάλη επιτυχία των «Περσικών επιστολών» του τον έφερε στο προσκήνιο της δημοσιότητας (1721). Οι δύο ήρωες του έργου του είναι Πέρσες που κρίνουν από απόσταση με ελευθεριότητα τη ζωή, την κοινωνία και τα καθεστώτα της Ευρώπης. Με το έργο του αυτό ο Μοντεσκιέ χτυπά τους πλουσίους, τους αυλικούς, το βασιλικό δεσποτισμό και προδιαγράφει, ήδη, τη θεωρία του «των ενδιάμεσων εξουσιών». Ένα άλλο έργο του «Σκέψεις πάνω στα αίτια του μεγαλείου και της κατάπτωσης της Ρώμης» (1734) αποτελεί το ξεκίνημα για την ορθολογιστική θεώρηση της ιστορίας. Το σημαντικότερο έργο του, «Το πνεύμα των νόμων» (1748), αν και έχει μορφή αφηρημένη, μολαταύτα αποτελεί μία δραστική συμβολή στον κλονισμό της μοναρχίας και στην ανανέωση της μελέτης της λογοτεχνίας. Με το έργο του αυτό ο Μοντεσκιέ αποδεικνύεται ένας ολοκληρωμένος διανοητής. Πέθανε στις 10/2/1755.
Νίκος Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας
O Νίκος Καββαδίας ήταν ποιητής και πεζογράφος. Γεννήθηκε στο Χαρμπίν της Μαντζουρίας το 1910 από γονείς Κεφαλονίτες. Σύντομα η οικογένεια μετοίκησε στο Αργοστόλι και το 1921 στον Πειραιά, όπου τελείωσε τη γαλλική σχολή Saint Paul και στο δημόσιο γυμνάσιο ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Πέρασε στην Ιατρική Σχολή, αλλά μια ξαφνική και βαριά αρρώστια του πατέρα του τον ανάγκασε να εγκαταλείψει και να πιάσει δουλειά στο γραφείο μιας ναυτιλιακής εταιρείας. Ένα χρόνο μετά πέθανε ο πατέρας του και ο Καββαδίας μπάρκαρε. Από τότε και μέχρι το 1975 εργάστηκε ως ναυτικός, από το 1939 και εξής ως ασυρματιστής. Στις 10/2/1975, μετά το τελευταίο ταξίδι του, πέθανε ξαφνικά από εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ήδη στα δώδεκά του χρόνια, μαθητής, ο Καββαδίας εξέδιδε μόνος του το περιοδικό «Σχολικός Σάτυρος», απόδειξη της στιχοπλαστικής του ευχέρειας. Κάποια από τα πρώτα του ποιήματα δημοσιεύτηκαν και στην πειραιώτικη εφημερίδα «Σημαία». Τα χρόνια 1928-1929 δημοσιεύει ποιήματά του στο περιοδικό της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας με το ψευδώνυμο Πέτρος Βαλχάλας και ταυτόχρονα συνεργάζεται και με το περιοδικό «Διανοούμενος». Παράλληλα αρχίζει τη δημοσίευση σε συνέχειες ενός μυθιστορήματος στην εφημερίδα «Πειραϊκό Βήμα», το οποίο όμως δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Η ουσιαστική εμφάνισή του γίνεται με την πρώτη του συλλογή «Μαραμπού» το 1933, που κέρδισε και την εύνοια του Φώτου Πολίτη. Το 1943 δημοσιεύει στους «Πρωτοπόρους» ένα ποίημα με τίτλο «Αθήνα» με το ψευδώνυμο Α. Ταπεινός. Το 1947 επανεκδίδεται συμπληρωμένο το «Μαραμπού» και τυπώνεται η δεύτερη συλλογή του, το «Πούσι». Το 1954 τυπώνεται και το πεζογράφημα (μάλλον εκτενές αφήγημα και όχι μυθιστόρημα) «Βάρδια». Λίγο μετά το θάνατό του τυπώνεται η τρίτη συλλογή του με τίτλο «Τραβέρσο» (1975) και το 1987 τα μικρότερα πεζά του «Λι» και «Του πολέμου-Στο άλογό μου».
Η ποίηση του Καββαδία αντλεί από το νεορομαντισμό την ταξιδιωτική κοσμοπολίτικη ποίηση. Έχει όμως αναπτυγμένα εντελώς δικά της χαρακτηριστικά, που την καθιστούν περίπτωση μοναδική, αλλά και εξαιρετικά γοητευτική. Η γλώσσα του Καββαδία είναι ζωντανή, εμπλουτισμένη με πάμπολλα στοιχεία του ναυτικού ιδιώματος, ωστόσο διακριτική, εκφραστικότατη και πειστική. Τα ποιήματά του είναι έμμετρα και ομοιοκατάληκτα, χωρίς να υποτάσσεται η αφηγηματική ικανότητα και να υποβιβάζεται το καλλιτεχνικό στοιχείο. Περιγράφεται η σκληρή και συχνά άσωτη ζωή των ναυτικών, δεν αποκλείονται όμως στιγμιότυπα τρυφερά και προεκτάσεις προβληματισμένες και ευρύτερα φιλοσοφημένες. Έτσι, πρόκειται για ποίηση κοσμοπολίτικη, όχι όμως ψυχρή και απόμακρη, αλλά μεθέξιμη. Η πορεία από την πρώτη ως την τρίτη συλλογή αποκαλύπτει έναν άξονα ανθρωποκεντρικό. Σιγά-σιγά τα μοτίβα γίνονται πιο σκοτεινά, πιο εσωτερικά, πιο ερωτικά. Επανέρχονται σύμβολα και αντικείμενα με προσδιορίσιμη λειτουργικότητα, χρώματα, πρόσωπα και μύθοι, που εν τέλει υποσκάπτουν το κοσμοπολίτικο στοιχείο και το απορρίπτουν για να αφήσουν μια γυμνή μοναξιά. Η τρυφερότητα και ο λυρισμός είναι ακόμη χαρακτηριστικότερα στοιχεία των μικρών πεζών του που εκδόθηκαν το 1987. Θα ήταν ίσως τολμηρό να ειπωθεί, αλλά φαίνεται πως συγκεντρώνουν ό,τι απαιτείται για να χαρακτηριστούν μικρά, κλασικότροπα αριστουργήματα. Η «Βάρδια» είναι ένα εκτενές αφήγημα, κοντά στην ευθύγραμμη αφήγηση, με αναδρομικές και προληπτικές παρεκβάσεις στο πρώτο μέρος, αλλά πολύ κοντά στο είδος του φανταστικού, όπου οι κώδικες εμπλέκονται και τα όρια πραγματικού και φανταστικού συγχέονται, ενώ το δεύτερο μέρος, σαφώς νεοτερικότερο και ως προς την ποιητική του. Ο Νίκος Καββαδίας είναι από τους πιο πολυδιαβασμένους σύγχρονους ποιητές και αρκετά ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί.
Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011
Διονύσιος Σολωμός, ο ποιητής της Ελλάδας
Ο Διονύσιος Σολωμός είναι Έλληνας ποιητής, που θεωρείται ο εθνικός ποιητής της Ελλάδας όχι μόνο για τον «Ύμνον εις την Ελευθερίαν», που αποτελεί τον ελληνικό εθνικό ύμνο, αλλά και για το σύνολο του έργου του.
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το 1798 και πέθανε στην Κέρκυρα στις 9/2/1857. Ο πατέρας του Νικόλαος ανήκε στην τάξη των ευγενών της Ζακύνθου και είχε τον τίτλο του κόμη, ενώ η μητέρα του, Αγγελική Νίκλη ή Νίκλα, ήταν λαϊκής καταγωγής. Και από τις δύο αυτές τάξεις θα κορφολογήσει ο ποιητής ό,τι καλύτερο και θα το αφομοιώσει αργότερα στο έργο του. Η Αγγελική, που υπηρετούσε στο σπίτι του Νικόλαου Σολωμού, συζούσε με το αφεντικό της πολλά χρόνια παράνομα, γεγονός συνηθισμένο την εποχή εκείνη. Στο διάστημα αυτό γεννήθηκε ο Διονύσιος, αλλά ο Νικόλαος μόλις την παραμονή του θανάτου του έκανε επίσημα γυναίκα του την Αγγελική και έτσι νομιμοποιήθηκαν και τα δύο παιδιά τους, ο Διονύσιος και ο Δημήτριος. Όταν πέθανε ο πατέρας του (1807), ο ποιητής ήταν 9 χρονών. Πρώτοι του δάσκαλοι υπήρξαν οι Νικόλαος Κασιμάτης, ο Αντώνιος Μαρτελάος και ο Ιταλός καθολικός ιερέας Σάντο Ρόσι, που ζούσε τότε στη Ζάκυνθο.
Ο κηδεμόνας του, Νικόλαος Μεσσαλάς, τον φρόντισε σαν παιδί του. Τον έστειλε με το Ρόσι στην Ιταλία να σπουδάσει. Στο Λύκειο της Αγίας Αικατερίνης στη Βενετία δεν έμεινε πολύ. Ζωηρός και ανυπόταχτος ο μικρός Διονύσιος, υποχρεώθηκε να φύγει. Τον πήρε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρεμόνα, ο Ρόσι, όπου τελείωσε το Γυμνάσιο. Τον ίδιο χρόνο γράφτηκε στο πανεπιστήμιο της Παβίας, από το οποίο το 1817 του χορηγήθηκε αποφοιτήριο, το οποίο, όπως θα πει ο ίδιος, «του το έδωσε η καλοσύνη των εξεταστών του». Δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για την επιστήμη του (νομικά) και για καμιά άλλη επιστήμη. Στην Ιταλία εκδηλώθηκε το ποιητικό του ταλέντο για πρώτη φορά, συγγράφοντας ποιήματα στην ιταλική γλώσσα. Το 1818 επέστρεψε στη Ζάκυνθο. Σταθμό στην εξέλιξή του αποτέλεσε η συνάντησή του (1822) με το Σπυρίδωνα Τρικούπη. Ο Σολωμός εγκατέλειψε την ιταλική και άρχισε να γράφει στην ελληνική γλώσσα. Το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης το 1821 τον επηρέασε βαθύτατα. Το Μάιο του 1823, μέσα σε ένα μόνο μήνα, έγραψε και τις 158 στροφές του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν». Το ποίημα, πηγαίο και ορμητικό, καταξίωσε αμέσως τον εικοσιπεντάχρονο ποιητή στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπου μεταφράστηκε αμέσως.
Το 1828 ο Σολωμός εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κέρκυρα. Σε αυτό τον υποχρέωσαν προφανώς οικογενειακές υποθέσεις και διενέξεις, που τον είχαν αναστατώσει στο νησί του. Στην Κέρκυρα ο Σολωμός επεξεργάστηκε το ποίημα «Λάμπρος», που παρέμεινε σε αποσπασματική μορφή με εξαίρεση τρία ή τέσσερα ολοκληρωμένα επεισόδια. Πρόκειται για ένα λυρικό σύνθεμα με έντονα θρησκευτικά και μεταφυσικά στοιχεία, που πραγματεύεται το θέμα ενός τυχοδιώκτη που παραπλανά και εγκαταλείπει μια δεκαπεντάχρονη, χωρίς να γνωρίζει ότι είναι κόρη του, ενώ οι τρεις γιοι του πεθαίνουν και βρικολακιάζουν. Το έργο διαπνέεται από έναν υπερβολικό ρομαντισμό –το θέμα το υ προέρχεται από τα χρόνια της θητείας του Σολωμού στο ρομαντισμό–, ενώ η επεξεργασία του, το μέτρο και η εκφραστική σαφήνεια που αντιτίθενται προς τη ζοφερότητα της σύλληψης, αντανακλούν την αισθητική του αντίληψη. Αυτή η διαμετρική αντίθεση είναι ίσως ο λόγος που ο «Λάμπρος» παρέμεινε απόσπασμα.
Την ίδια περίοδο, μέχρι το 1833, ο Σολωμός έγραψε και τα μόνα δύο πεζά του κείμενα. Στο «Διάλογο», που αποτελεί την άποψή του για τη γλώσσα, αντικρούει αρχαϊστές και κοραϊστές και διακηρύσσει την πίστη του στη λαϊκή γλώσσα και τη δύναμη του ποιητικού λόγου να εμβαθύνει στις λέξεις, να τις ανυψώνει αισθητικά και να τις ευρύνει νοηματικά. Το δεύτερο πεζό «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» είναι κείμενο σκοτεινό, όπως ο «Λάμπρος», εφιαλτικό, προφητικό και σε λόγο πυκνό, σαφή και άρτιο.
Το 1833 εγκαινίασε την τρίτη ποιητική περίοδο του Σολωμού, της ωριμότητας, που έληξε το 1857. Το 1833 έγραψε τον «Κρητικό». Πρόκειται για ένα επεισόδιο λυρικό ενός ευρύτερου, οκταμερούς συνθέματος, που σχεδίαζε ο Σολωμός, με τέσσερα μέρη λυρικά και τέσσερα σατιρικά. Ο «Κρητικός» είναι ένα βαθύτατα λυρικό ποίημα με μεταφυσικές προεκτάσεις, σύνθετα χρονικά και υπερχρονικά επίπεδα, αινιγματικό, υποβλητικό και γραμμένο σε γλώσσα δημοτική και ταυτόχρονα ποιητική και σε δημοτικό στίχο. Πρόκειται για ένα επεισόδιο με αυτονομία και μοναδική ποιητική ακτινοβολία. Ταυτόχρονα με τον «Κρητικό» ο Σολωμός επεξεργάζεται και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», που αναφέρεται στους πολιορκημένους του Μεσολογγίου, της δεύτερης πολιορκίας, από το 1825 ως την Έξοδο (1826). Τελειωμένη μορφή δεν υπάρχει· σώζονται τρία σχεδιάσματα, αλλά και αυτά αποσπασμάτων. Το Α’ σχεδίασμα είναι του 1830. Το σημαντικότερο είναι το σχεδίασμα που επεξεργαζόταν ο Σολωμός τα χρόνια 1833-1844. Είναι σε δημοτικό δεκαπεντασύλλαβο, όπως και ο «Κρητικός». Μετά το 1844, και ενώ η σύνθεση έχει προχωρήσει, ο Σολωμός ξαναδουλεύει (Γ’ σχεδίασμα) το ποίημα και πάλι σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο, αλλά χωρίς ομοιοκαταληξία και συνιζήσεις.
Πέθανε στην Κέρκυρα μόλις 59 χρονών, ύστερα από δύο εγκεφαλικές συμφορήσεις. Δύο χρόνια μετά το θάνατό του, ο μαθητής του Ιάκωβος Πολυλάς συγκέντρωσε, προλόγισε και εξέδωσε «Άπαντα τα ευρισκόμενά» του. Ακολούθησαν πολλές εκδόσεις που συμπλήρωσαν εκείνη του Ι. Πολυλά.
Τα γνωστότερα έργα του Σολωμού σε χρονολογική σειρά είναι: «Rime improvvisate del nobil signore Dion. Sonte Salamon Zacintio» (ιταλικά σονέτα που τυπώθηκαν στην Κέρκυρα το 1822), «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» (που το έγραψε το 1823, αλλά τυπώθηκε στο Μεσολόγγι το 1825), επίσης το 1823 γράφει το «Εις Μάρκο Μπότσαρη» και προσχεδιάζει το «Λάμπρο», «Εις θάνατο του λόρδου Μπάιρον» και το επίγραμμα «Η καταστροφή των Ψαρών» (1824), και τα σατιρικά «Η Πρωτοχρονιά», «Το ιατροσυμβούλιο» επίσης το 1824, «Η Φαρμακωμένη» και το σατιρικό «Το όνειρο» (1826), ενώ αρχίζει και το «Λάμπρο» και τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους», «Η γυναίκα της Ζάκυθος» (1827), «Εις Μοναχήν» (1829), «Ο Κρητικός», «Φαρμακωμένη στον Άδη» και «Νεκρική Ωδή» (1833), «Πόρφυρας» και «Εις τον θάνατον της Αιμιλίας Ροδόσταμο» (1848), «Εις Φραγκίσκα Φραίζερ» (1849), «Το ελληνικό καράβι» (1851), «Η Ελληνίδα μητέρα» και «Η γυναίκα με το μαγνάδι» (1852).
Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011
Νίκος Ξυλούρης, η φωνή των αγώνων
O Νίκος Ξυλούρης ήταν τραγουδιστής και λυράρης. Γεννήθηκε στα Ανώγεια της Κρήτης το 1936. Άρχισε να τραγουδά και να παίζει λύρα σε πολύ μικρή ηλικία. Το 1958 πραγματοποίησε την πρώτη του ηχογράφηση για δίσκο. Το 1966 στο φολκλορικό φεστιβάλ του Σαν Ρέμο πήρε το πρώτο βραβείο. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε στο Ηράκλειο το πρώτο κρητικό κέντρο, τον «Ερωτόκριτο». Το 1969 μετέβη στην Αθήνα, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα. Πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1980 στην Αθήνα από καρκίνο.
Η ιδιαιτερότητα της φωνής του ανέδειξε το παραδοσιακό κρητικό, αλλά και το έντεχνο τραγούδι. Η συνεργασία του Νίκου Ξυλούρη με συνθέτες, όπως ο Μαρκόπουλος και ο Ξαρχάκος, κατά τα χρόνια της δικτατορίας συνέδεσαν τη φωνή του με την πολιτική αντίσταση. Τα μεταπολιτευτικά χρόνια ερμήνευσε τραγούδια των Ξαρχάκου, Λεοντή, Κόκοτου, Βαμβακάρη, συνεχίζοντας παράλληλα να τραγουδά τα παραδοσιακά της Κρήτης.
Οι δίσκοι "Ελεύθεροι Πολιορκημένοι", "Το σάλπισμα", "Αντιπολεμικά", "Καπνισμένο τσουκάλι", "Χρονικό", "Ερωτόκριτος", "Το μεγάλο μας τσίρκο", "Ιθαγένεια", "Ριζίτικα", "Στρατής ο θαλασσινός" κ.α. αποτελούν ορόσημα στη σύγχρονη ελληνική μουσική.